Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η υγεία των ζώων, οι συνθήκες διαβίωσής τους καθώς και οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα σφαγεία, στα εργοστάσια επεξεργασίας και τυποποίησης κρεάτων είναι το τρίπτυχο των εργασιών του κτηνίατρου.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει τα ζώα (εκτροφής και κατοικίδια) σε περίπτωση που διαγνώσει κάποια ασθένεια τους χορηγεί την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή προβαίνει σε προληπτικό εμβολιασμό για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από μολυσματικές ασθένειες (φυματίωση, εχινοκοκκίαση, γρίπη των πτηνών, λύσσα κ.ά.) που μεταδίδονται από τα ζώα και στον άνθρωπο. Επίσης ελέγχει τους χώρους που διαβίουν τα ζώα και συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες τους ή τους εκτροφείς, για θέματα που αφορούν την υγιεινή, τη διατροφή και την αναπαραγωγή τους.
Ακόμη εξετάζει τα σφάγια πριν διατεθεί το κρέας στο κοινό, πραγματοποιώντας συχνά αιφνίδιους και αυστηρούς ελέγχους στους χώρους συντήρησης, έκθεσης και πώλησης των κρεάτων. Επιπλέον είναι υπεύθυνος και ελέγχει τη διαδικασία επεξεργασίας, συσκευασίας και προώθησης των προϊόντων κρέατος στην αγορά, φροντίζοντας να πληρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες υγιεινής που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο κτηνίατρος εργάζεται σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Μπορεί να απασχολείται σε ιατρείο, σε ερευνητικά κέντρα σε κτηνιατρικές υπηρεσίες του δημοσίου και επισκέπτεται βιομηχανίες, σφαγεία, χώρους εκτροφής ζώων κ.ά. Οι συνθήκες εργασίας του είναι γενικά δύσκολες, ανθυγιεινές και συχνά επικίνδυνες γι’αυτό πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και προφύλαξης τόσο για τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νοσημάτων, όσο και για το ενδεχόμενο τραυματισμού του από τα ζώα.
Το ωράριο της εργασίας του μπορεί να είναι συγκεκριμένο όταν διατηρεί δικό του ιατρείο ή απασχολείται σε δημόσια υπηρεσία. Συνήθως όμως είναι ακατάστατο και συχνά επιμηκύνεται, αφού αυτό εξαρτάται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η καλή σχέση και η αγάπη για τα ζώα συνήθως αποτελεί το κίνητρο για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του κτηνίατρου, που συγχρόνως είναι και προσόν για μία επιτυχημένη σταδιοδρομία, αφού η επαφή με τα ζώα απαιτεί τόλμη, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Σημαντικό χαρακτηριστικό και προσόν που πρέπει να διακρίνει τον κτηνίατρο, είναι το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αφού αυτός ελέγχει τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. Επιπλέον, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της Αγγλικής, η χρήση Η/Υ και γενικά η καλή σχέση με τη τεχνολογία τον διευκολύνουν στο έργο του.
Τέλος πρέπει να παρακολουθεί τη σχετική βιβλιογραφία και τις εξελίξεις στο επιστημονικό του πεδίο κάτι που απαιτεί μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να συμμετέχει σε ημερίδες και συνέδρια.
Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήματα Κτηνιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Μπορεί επίσης κάποιος να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Σ.Σ.Α.Σ, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα, οι δε απόφοιτοι ονομάζονται -κατά κλάδο- ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι, ανθυποσμηναγοί.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην Αγροτική Τράπεζα, σε διάφορους γεωργικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς ή ενώσεις· σε βιομηχανίες, επιστημονικά ιδρύματα έρευνας· ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του ιατρείο μικρών ή μεγάλων ζώων.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)