Κρεοπώλης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο κρεοπώλης ασχολείται με την κοπή κρέατος και την πώλησή του στο καταναλωτικό κοινό. Συγκεκριμένα, ο κρεοπώλης επεξεργάζεται το κρέας για να του δώσει την κατάλληλη προς πώληση μορφή, ενώ πολλές φορές οι επαγγελματικές του δραστηριότητες αφορούν την επιλογή ή αγορά κρέατος από χονδρέμπορους.

Κατά την διάρκεια της εργασίας του στο κρεοπωλείο, ασχολείται με τη μεταφορά του κρέατος από το ψυγείο στον πάγκο εργασίας, την αφαίρεση του κόκαλου από το κρέας (ξεκοκάλιασμα), την αφαίρεση του λίπους από το χοιρινό κρέας (ξελάρδιασμα) και τέλος τον τεμαχισμό του κρέατος. Στη συνέχεια ζυγίζει και τιμολογεί την ποσότητα που επιθυμεί να αγοράσει ο πελάτης και πραγματοποιεί την πώληση.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί κατά την εκτέλεση της εργασίας του είναι, μαχαίρια, μπαλτάδες, ακονιστήρια για το ακόνισμα των μαχαιριών, μηχανή κιμά, σουβλακομηχανή, ψυγεία και καταψύκτες για τη διατήρηση και αποθήκευση του κρέατος, ζυγαριές και ταμειακές μηχανές.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του κρεοπώλη είναι κυρίως χειρωνακτική, που απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας και πραγματοποιείται σε κλειστούς χώρους, όπως στο κατάστημά του ή στα σφαγεία, ενώ κατά κύριο λόγο εκτελείται ατομικά.

Έρχεται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες του και παράλληλα οφείλει να ακολουθεί τις προκαθορισμένες συνθήκες υγιεινής, που καθορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Ακολουθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των καταστημάτων με τις καθορισμένες υπερωρίες κατά τις εορταστικές περιόδους, ενώ οι μετακινήσεις του είναι αρκετά συχνές, για να επισκεφτεί κτηνοτροφικές μονάδες, σταύλους, σφαγεία, εργαστήρια, βιομηχανίες, προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο κρέας προς κατανάλωση.

Η εργασία τού κρεοπώλη, είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη λόγω της συνεχούς έκθεσης στις θερμοκρασίες των ψυγείων, το βάρος των κρεάτων και τη συχνή χρήση των εργαλείων για την κοπή του κρέατος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο κρεοπώλης οφείλει να είναι συνεπής, ήρεμος και ευγενικός κατά την επαφή του με τους πελάτες. Η άσκηση του επαγγέλματος αυτού απαιτεί μυϊκή δύναμη για τη μεταφορά του κρέατος, επιδεξιότητα στο χειρισμό των εργαλείων που χρησιμοποιεί, ικανότητες στην επεξεργασία του κρέατος και τέλος υπολογιστική ικανότητα.

Σπουδές:
Μέσω της μαθητείας κοντά σε έμπειρο επαγγελματία μπορεί να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος την εμπειρία και τις δεξιότητες γιαι να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Μπορεί επίσης να φοιτήσει στις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, εποπτείας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου η φοίτηση διαρκεί δύο μήνες, οι δε απόφοιτοι λαμβάνουν Δίπλωμα Κρεοπώλη μετά από εξετάσεις για την απόκτηση της σχετικής άδειας. Για την εισαγωγή στις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, απαιτείται το απολυτήριο Γυμνασίου.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο κρεοπώλης μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε κρεοπωλεία, super market, ξενοδοχεία, εστιατόρια, Λέσχες, Εστίες, νοσοκομεία ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας το δικό του κρεοπωλείο.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ