Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εργασία του κορνιζοποιού συνίσταται στην κατασκευή κορνιζών για το πλαίσιο πινάκων, φωτογραφιών, πτυχίων, διπλωμάτων, αδειών και ειδών χειροτεχνίας, όπως κεντημάτων ή ειδών ταπητουργίας, που πρόκειται να τοποθετηθούν σε τοίχους, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για την κατασκευή μιας κορνίζας, εξαρτάται από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής.
Συγκεκριμένα, ο κορνιζοποιός, αφού πάρει την παραγγελία, κάνει επιλογή του ξύλου, μετάλλου ή άλλου υλικού για την κατασκευή της κορνίζας, το κόβει στα μέτρα που χρειάζεται και στη συνέχεια μετράει και κόβει το τζάμι, το οποίο εφαρμόζει στην κορνίζα, τοποθετώντας το διακοσμητικό περιθώριο με χρωματιστό χοντρό χαρτί για να κλείσει το πίσω μέρος της κορνίζας.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο κορνιζοποιός είναι χαρτί, ξύλο, τζάμι-κρύσταλλο, χάρακας, κόλλες, σφυρί και καρφιά. Με το έμπειρο μάτι του και το αισθητικό του κριτήριο, συνδυάζοντας κατάλληλα τους χρωματισμούς του έργου και το υλικό πλαισίωσης (λαμβάνοντας υπόψη του το είδος του θέματος), συμβάλλει στην καλύτερη προβολή, παρουσίαση και ανάδειξη του συγκεκριμένου πίνακα.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο κορνιζοποιός εργάζεται στο εργαστήριο του και σε κλειστούς κυρίως χώρους, κάτω από καλές και ευχάριστες συνθήκες εργασίας με καλό φωτισμό και αερισμό. Οι ώρες εργασίας του τεχνίτη κορνιζών, εξαρτώνται από την εργασία που έχει αναλάβει, τις παραγγελίες που πρέπει να παραδώσει, τηρώντας τις προθεσμίες και μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο κορνιζοποιός πρέπει να διαθέτει δεξιοτεχνία, αισθητική αντίληψη και καλλιτεχνικό κριτήριο, προκειμένου να είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη κορνίζα για το θέμα που θα πλαισιώσει, ώστε να το αναδεικνύει και να το προβάλλει σωστά. Παράλληλα δε, πρέπει να τηρεί τις προθεσμίες για την εργασία που έχει αναλάβει.
Σπουδές:
Για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, ενώ η εκμάθηση της τέχνης του κορνιζοποιού μπορεί να γίνει με το σύστημα της μαθητείας, κοντά σε έναν έμπειρο τεχνίτη κορνιζοποιό, που χρησιμοποιεί ως κύρια υλικά το ξύλο, το μέταλλο ή το γυαλί, για την κατασκευή πλαισίων (κορνιζών).
Τομείς Απασχόλησης:
Ο κορνιζοποιός μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο ή ως ιδιωτικός υπάλληλος σε βιοτεχνίες ή μεγάλες βιομηχανίες κορνιζοποιίας.
Γενικά, θεωρείται ως ένα επάγγελμα με μέτρια ως χαμηλή ζήτηση και συνήθως, όσοι διατηρούν δική τους επιχείρηση, δραστηριοποιούνται παράλληλα και με την πώληση ζωγραφικών πινάκων διαφόρων ειδών.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)