Κομμωτής – Τεχνικός Περιποίησης Κόμης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η κύρια ενασχόλησή του είναι η περιποίηση των μαλλιών αντρών και γυναικών. Συγκεκριμένα μπορεί να βάψει, να κόψει, να χτενίσει, να κάνει περμανάντ στα μαλλιά και ό,τι άλλο σχετικό επιθυμεί ο πελάτης ή η πελάτισσα.

Μπορεί επίσης να ασχολείται και με την περιποίηση των νυχιών (μανικιούρ, πεντικιούρ, βάψιμο). Πολλές φορές, όταν πρόκειται για μεγάλο κομμωτήριο αναλαμβάνει την οργάνωση, διαχείριση και το μάρκετινγκ του καταστήματος στην αγορά.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται σε κομμωτήριο, σε χώρο ευχάριστο αλλά η συνεχής ορθοστασία και ο θόρυβος τον καταπονούν. Πρέπει να είναι προσεκτικός με τις βαφές και τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιεί και καλό είναι να φοράει γάντια για να αποφύγει τις δερματικές παθήσεις.

Ακολουθεί το ωράριο των καταστημάτων. Ως πωλητής ή αντιπρόσωπος θα πρέπει να μετακινείται αρκετά για να συναντήσει τους πελάτες του στο χώρο τους. Όταν εργάζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση το ωράριό του προσαρμόζεται αναλόγως.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επιδεξιότητα, η άνεση και λεπτότητα στις κινήσεις των χεριών, η επιμελημένη εμφάνιση είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά.

Πρέπει να είναι ευγενικός όταν έρχεται σε επαφή με τους πελάτες, προσεκτικός, υπεύθυνος, παρατηρητικός και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τάσεις της μόδας στην κομμωτική, ώστε να ανανεώνει τη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στη ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης και στα  δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται συνήθως ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του κομμωτήριο ή ως υπάλληλος σε μεγάλα και οργανωμένα κομμωτήρια. Μπορεί επίσης να εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία, κλινικές-νοσοκομεία και σε κρουαζιερόπλοια ή σε υπηρεσίες στις οποίες λειτουργούν κομμωτήρια για την εξυπηρέτηση των πελατών των ασθενών ή του προσωπικού.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ