Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Οικογένειας μελετά και εξετάζει την οικογένεια ως σημαντικό κοινωνικό θεσμό που η δομή και λειτουργία της προσδιορίζονται από το βαθμό ανάπτυξης της κοινωνίας στο σύνολό της.
Ειδικότερα, ερευνά την ιστορική εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας, τη διαμόρφωση και εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων, τη σημασία του ρόλου της για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της κοινωνίας, καθώς και τις διαφοροποιήσεις των οικογενειακών σχέσεων με βάση τους κοινωνικούς παράγοντες.
Ακόμη, εξετάζει τα είδη των οικογενειών (μονογαμικές, πολυγαμικές κ.ά.) και τον τρόπο διαμόρφωσής τους κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και ερευνά τους τύπους της οικογένειας και τον αντίκτυπο που έχουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου.
Ιδιαίτερο αντικείμενο έρευνας αποτελούν η ποικιλία των εθίμων και των δομών της οικογένειας, οι κοινωνικές μεταβολές που επέρχονται στις λειτουργίες που επιτελεί η οικογένεια σε σχέση με την κοινωνικοποίηση και αγωγή των μελών της, η επίδραση των θρησκευτικών και ηθικών κανόνων στο θεσμό της οικογένειας κ.ά. Με βάση τις έρευνές του για τις αιτίες διάφορων κοινωνικών προβλημάτων μπορεί να διατυπώνει κάποιες προβλέψεις και ορισμένες φορές μπορεί να προτείνει και λύσεις.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Ως ερευνητής, εργάζεται σε γραφείο. Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων, σε ερευνητικά κέντρα κ.ά.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες σχετικές με τους οικογενειακούς θεσμούς και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για την έρευνα, η αντικειμενικότητα, η δημιουργική σκέψη, το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και η επαγγελματική ευσυνειδησία συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο επιστήμονα. Η παρατηρητικότητα, το πνεύμα συνεργασίας, η υπομονή και η επιμονή αποτελούν επίσης βασικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Ακόμα, να διαθέτει υπευθυνότητα, συνέπεια, ακρίβεια, μεθοδικότητα και επιστημονική περιέργεια κατά την άσκηση της εργασίας του. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες, προϋποθέτουν ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του.
Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (στατιστικά προγράμματα κ.ά.) και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι πτυχιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές υπηρεσίες, σωφρονιστικά καταστήματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μ.Μ.Ε. κ.ά.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)