Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το παραδοσιακό καφενείο ήταν και είναι ο χώρος συγκέντρωσης αποκλειστικά των ανδρών, που συγκεντρώνονται μετά τη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο τους για να ξεκουραστούν και να συζητήσουν θέματα επικαιρότητας απολαμβάνοντας τον καφέ, το ουζάκι ή το γλυκό τους. Παλαιότερα στα χωριά το καφενείο ήταν μαζί και καπηλειό, μπακάλικο και μικρό μαγειρείο.
Το καφενείο λειτουργεί από τις πρωινές ώρες ως το βράδυ και συνήθως η διακόσμηση των εσωτερικών του χώρων δεν παρουσιάζει τίποτα ιδιαίτερο. Μόνο μερικά ξύλινα ράφια, ψάθινες καρέκλες, ξύλινα τετράγωνα τραπέζια (η παλαιότερη αισθητική των επίπλων). Οι συζητήσεις και οι διαφωνίες συνήθως δίνουν και παίρνουν. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν παραδοσιακούς μεζέδες παρακολουθώντας προγράμματα στην τηλεόραση, ενώ οι φανατικοί της τράπουλας επιδίδονται στα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Ο καφετζής, που είναι συνήθως ο ιδιοκτήτης του καφενείου, φροντίζει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του. Πίσω από τον πάγκο με την γκαζιέρα του, τα μπρίκια και τα φλιτζάνια, ετοιμάζει τους καφέδες σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών του και κατόπιν τους σερβίρει. Ο καφές είναι πάντα φρεσκοκομμένος και μοσχομυρίζει.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο καφετζής εργάζεται στο καφενείο που, είτε είναι δικό του -οπότε δεν έχει ωράριο – είτε εργάζεται ως βοηθός -σερβιτόρος-καφετζής- σε καφενείο που ανήκει σε άλλον, άρα με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι ευγενικός, πρόθυμος, κοινωνικός, με καλοσυνάτο και κεφάτο ύφος, εξυπηρετικός, υπομονετικός, αξιοπρεπής, διακριτικός, να αγαπά την τάξη και την καθαριότητα και να φροντίζει να ικανοποιεί τις προτιμήσεις των πελατών του. Ακόμα, χρειάζεται να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και να αντέχει στην ορθοστασία.
Σπουδές:
Δεν απαιτούνται σπουδές για την άσκηση του επαγγέλματος του καφετζή. Ωστόσο γνώσεις μπορεί να αποκτήσει κανείς με το σύστημα της μαθητείας στο χώρο εργασίας κοντά σε κάποιον έμπειρο καφετζή.
Τομείς Απασχόλησης:
Παραδοσιακά καφενεία μπορεί να συναντήσει σήμερα κανείς στα χωριά. Γενικά το καφενείο έχει «εκσυγχρονιστεί»: τόσο το περιβάλλον και η διακόσμησή του όσο και ο τρόπος παρασκευής του καφέ, ο οποίος ετοιμάζεται σε μηχανή ή σε ηλεκτρική εστία. Παρ’ όλα αυτά το καφενείο εξακολουθεί να έχει τους φανατικούς του πελάτες. Η εξέλιξη του επαγγέλματος ωστόσο είναι μάλλον φθίνουσα. Εξακολουθούν να υπάρχουν καφενεία, δε δημιουργούνται όμως νέα και συνήθως με τη συνταξιοδότηση του καφετζή το καφενείο κλείνει, εκτός και αν το αναλάβει κάποιος άλλος.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)