Ερευνητής Βιασμών σε Φυλακές

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διεξαγωγή ερευνών για την ανακάλυψη βιασμών σε χώρους κράτησης παραβατών του νόμου. Σκοπός του είναι η διαλεύκανση ανομολόγητων σεξουαλικών εγκλημάτων μεταξύ κρατουμένων, αλλά και από διεφθαρμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς σε βάρος των ανυπεράσπιστων έγκλειστων ατόμων, και κυρίως των φυλακισμένων γυναικών.

Έργο του είναι η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων μέσω συνομιλιών με θύματα βιασμών και αυτόπτες μάρτυρες, η μελέτη αναφορών, περιγραφών εμπλεκόμενων προσώπων, ιατρικών πορισμάτων και η συγκέντρωση κάθε είδους πληροφορίας που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη για το σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος των δραστών και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Συχνά ασχολείται και με ερευνητικό έργο, ώστε να συμβάλλει στην πρόοδο της επιστήμης της Εγκληματολογίας και να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία για την πάταξη του εγκλήματος της σεξουαλικής βίας, την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και γενικότερα την αναβάθμιση της αντεγκληματικής πολιτικής στο πεδίο των συνθηκών κράτησης και των υπηρεσιών υποστήριξης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν, ανάλογα με τον τομέα των δραστηριοτήτων του. Όταν ασχολείται με ερευνητικό συγγραφικό έργο, συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, ιδρύματα και αστυνομικές υπηρεσίες και μελετά τη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Όταν πραγματοποιεί επιτόπιες έρευνες σε σωφρονιστικά καταστήματα, έρχεται σε επαφή με κρατουμένους και υπαλλήλους των φυλακών, μελετά φακέλους υποθέσεων και συνεργάζεται με ανώτερα στελέχη της αστυνομίας, δικηγόρους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είναι αναγκασμένος να κάνει αρκετές μετακινήσεις και να εργάζεται σε συνθήκες υπερωριακής απασχόλησης προκειμένου να διαλευκάνει κυκλώματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στο χώρο των φυλακών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη διαισθητική ικανότητα, ευφυΐα, ερευνητική διάθεση, επιμονή και οξυδέρκεια. Πρέπει να είναι σε θέση να συνδυάζει στοιχεία από την εγκληματολογία, την ψυχολογία, την ποινική δικαιοσύνη και την αστυνομική έρευνα.

Τέλος, η ψυχική αντοχή, το ήθος, η εχεμύθεια, ο σεβασμός των συνταγματικών ελευθεριών όλων των κρατουμένων και το αίσθημα δικαιοσύνης θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Ιδιαίτερη εντρύφηση στις μορφές εγκληματικότητας όπως η σεξουαλική βία, και στην αντεγκληματική πολιτική προσφέρεται κυρίως από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της».

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή και να ασχοληθεί με ερευνητικό έργο στο χώρο της εγκληματολογίας αναπτύσσοντας συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, διωκτικές αρχές και φορείς αντιμετώπισης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί ως καθηγητής Εγκληματολογίας στην Αστυνομική Ακαδημία (Σχολή Αστυφυλάκων – Σχολή Αξιωματικών – Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Επιτελών και Στελεχών – Σχολή Εθνικής Ασφάλειας). Ακόμη, μπορεί να αρθρογραφεί σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως η «Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας» της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα απασχόλησης σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (κράτους, δήμων, ιδιωτικών φορέων), σε διάφορα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.λπ.), στα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε διάφορες υπηρεσίες κέντρων πρόληψης και αντιμετώπισης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων ή θυμάτων εγκλημάτων (κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.λπ.), και γενικά σε κάθε περίπτωση θυματοποίησης.

Επιπλέον, οι πτυχιούχοι του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου είναι ικανοί να κάνουν προτάσεις και να δίνουν λύσεις στα ζητήματα σύγχρονης εγκληματικότητας και αντεγκληματικής πολιτικής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ