Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο εκφωνητής ασχολείται με τη φωνητική απόδοση ενός κειμένου, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού ή τη διαφήμιση ενός προϊόντος. Οι επαγγελματικές του ενασχολήσεις επεκτείνονται και στη φωνητική απόδοση διαλόγων μεταγλωττισμένων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
Πριν γίνει η επιλογή του για μια συγκεκριμένη εργασία, περνά από δοκιμαστική διαδικασία για να κριθεί η καταλληλότητα της φωνής του. Μετά την επιλογή του, μελετά το κείμενο και κάνει πρόβες για να πετύχει την καλύτερη δυνατή ερμηνεία. Στο τελικό στάδιο, εκφωνεί το κείμενο με την επίβλεψη και την καθοδήγηση του σκηνοθέτη ή του υπευθύνου παραγωγής. Για την εκτέλεση των εργασιών του χρησιμοποιεί μικρόφωνα, ακουστικά, μίκτες ήχου κ.λπ.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του εκφωνητή είναι καλές και ευχάριστες, ενώ συνήθως εργάζεται σε κλειστούς χώρους (αίθουσες ηχοληψίας) με καλό φωτισμό και αερισμό, όπου ηχογραφούν ή αποδίδουν ζωντανά το κείμενο που τους έχει δοθεί.
Συνήθως, δεν έχει σταθερό ωράριο, το οποίο πολλές φορές αναγκάζεται να υπερβεί, επειδή πρέπει να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ερμηνεία και απόδοση του κειμένου. Η εργασία τού εκφωνητή είναι κυρίως ατομική, όμως η συνεργασία του με το σκηνοθέτη ή τον υπεύθυνο παραγωγής, κρίνεται ως απαραίτητη. Πολλές φορές πάλι εργάζεται σε ομαδικό επίπεδο, όπως στις μεταγλωττίσεις ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι καλές δημόσιες σχέσεις, η καλή χροιά φωνής, η σωστή άρθρωση, το ευαίσθητο αφτί, η ερμηνευτική ικανότητα και η φαντασία, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά του εκφωνητή, ενώ πολλοί εκφωνητές εργάζονται και ως ηθοποιοί, γιατί ο συνδυασμός ποιότητας φωνής, καλής άρθρωσης και ερμηνευτικής ικανότητας είναι σημαντικά εφόδια για την επιτυχία στο χώρο.
Επίσης, η υπομονή και η επιμονή, είναι ένα σημαντικά προσόντα για τους επαγγελματίες του χώρου, αφού συχνά αναγκάζονται να επαναλάβουν αρκετές φορές τα κείμενά τους, για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ερμηνεία και την απόδοση του λόγου ή του κειμένου.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης των Κρατικών Θεάτρων (Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) και στις Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές Δραματικής Τέχνης εποπτείας υπουργείου Πολιτισμού, όπου η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Σπουδές εκφωνητή και κατ’ επέκταση στην αγωγή του λόγου, την ορθοφωνία και την υποκριτική τέχνη, παρέχονται επίσης και στις Ιδιωτικές Σχολές Κινηματογράφου και Τηλεόρασης εποπτείας υπουργείου Πολιτισμού, όπου η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια.
Σίγουρα όμως, η καλλιέργεια και η ποιότητα της φωνής, αλλά και το έμφυτο ταλέντο αναδεικνύονται και καλλιεργούνται με την πρακτική άσκηση.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο εκφωνητής μπορεί να απασχοληθεί:
- σε ραδιοφωνικούς σταθμούς,
- σε τηλεοπτικούς σταθμούς,
- σε ιδιωτικούς χώρους ηχογράφησης και παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού,
- σε διαφημιστικές εταιρείες,
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)