Ελαιοχρωματιστής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ελαιοχρωματιστής είναι ο εξειδικευμένος τεχνίτης, ο οποίος ασχολείται με το βάψιμο των εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, των ντουλαπιών, των θυρών, των παραθύρων και άλλων επιφανειών με ελαιοχρώματα, βερνίκια και πλαστικά, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία και την ωραία εμφάνισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, προετοιμάζει τις επιφάνειες που πρόκειται να βάψει, κάνοντας επιχρίσεις στα μέρη που παρουσιάζουν κοιλώματα (καθαρίζει, στοκάρει) και αφαιρεί την παλιά βαφή, όταν χρειάζεται, φτιάχνει τις βαφές και συνθέτει τα διάφορα χρώματα και υλικά.

Παράλληλα δε, εκτελεί με τεχνική αρτιότητα και σε κάθε είδος επιφάνειας, ειδικούς διακοσμητικούς χρωματισμούς, όπως απομίμηση μαρμάρου, απομίμηση ξύλου, στούκο, ρελιέφ, δημιουργία ειδικών επιφανειών και ματιέρων, επενδύει με ταπετσαρία οροφές και εσωτερικούς τοίχους κτιρίων, προγραμματίζει χρονικά και οικονομικά το αντικείμενό του, φροντίζοντας για την πιστή εφαρμογή των μελετών και συνεργαζόμενος με τους εμπλεκόμενους παράγοντες του όλου έργου και φροντίζει για την περισυλλογή και ασφάλεια των χρησιμοποιημένων εργαλείων, μετά το τέλος της εργασίας.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο ελαιοχρωματιστής εργάζεται συνήθως όρθιος ή σκυμμένος σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, προκειμένου να τρίψει με γυαλόχαρτο τις επιφάνειες που πρόκειται να στοκάρει ή να χρωματίσει, ενώ πολλές φορές εργάζεται πάνω σε σκάλες ή σκαλωσιές και επομένως πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Όταν εργάζεται σε κλειστούς χώρους, επικρατεί η έντονη μυρωδιά από τα χρώματα και τα διαλυτικά των χρωμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργικές δερματικές παθήσεις.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών χρωματισμού λερώνεται αρκετά με τα χρώματα και αναγκάζεται να καθαριστεί με διαλυτικά χρωμάτων, ενώ γενικότερα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο χώρο της εργασίας του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επιδεξιότητα και η ευελιξία στα χέρια και τα δάχτυλα, η δημιουργικότητα και η φαντασία, η αισθητική του χρώματος και οι γνώσεις περί χρωματικών συνδυασμών και χρωματικής αρμονίας, η καλή όραση, η ικανότητα του διαχωρισμού των λεπτών διαφορών των χρωμάτων, η υπευθυνότητα και η συνέπεια, η οργάνωση και η μεθοδικότητα στις εργασίες του, όπως επίσης η ανοχή σε ουσίες που προκαλούν αλλεργία, αποτελούν βασικά και απαραίτητα χαρακτηριστικά του ελαιοχρωματιστή.

Παράλληλα δε, η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο με τους πελάτες όσο με τους συναδέλφους του και τα συνεργεία, ο φιλικός και συνεργάσιμος χαρακτήρας για την ορθή εκτέλεση της κάθε εργασίας, η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στο χώρο των υλικών κατασκευής και διακόσμησης με νέα υλικά και καινούργιες εκφραστικές και αισθητικές δυνατότητες, η πλήρης γνώση των νέων υλικών και των τρόπων εφαρμογής, η οργάνωση των εργασιών κατασκευής, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του εργοταξίου για την ολική πιστή εφαρμογή της μελέτης, θεωρούνται ότι είναι σημαντικές ικανότητες, που πολλές φορές μπορούν να επισκιάσουν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά και αποτελούν βασικό επαγγελματικό εφόδιο για την άσκηση του επαγγέλματος.

Απαραίτητη είναι, τέλος, η εξοικείωση του ελαιοχρωματιστή, με θέματα προστασίας περιβάλλοντος και χρήσης των φιλικών υλικών προς αυτό, η τήρηση των απαραίτητων συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής στον χώρο εργασίας του και οι οικονομικές γνώσεις, από τον απλό οικονομικό προγραμματισμό του έργου έως γνώσεις οργάνωσης και λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων.

Σπουδές:
Σπουδές και κατάρτιση μπορούν να γίνουν στα Δημόσια και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο ελαιοχρωματιστής μπορεί να αναλαμβάνει εργολαβικά ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μέλος ή υπεύθυνος συνεργείου, ως τεχνίτης ή εργοδηγός κατασκευαστικής εταιρείας, το βάψιμο ή το φρεσκάρισμα οικοδομών και σπιτιών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ