Εκπαιδευτής Χρωματοσφαίρισης (Paintball)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η εκπαίδευση ομάδων στο παιχνίδι της χρωματοσφαίρισης. Ειδικότερα ασχολείται με το σχεδιασμό του προγράμματος, οργανώνει αποτελεσματικές στρατηγικές με βάση τα χαρακτηριστικά της ομάδας που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και φροντίζει για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Μπορεί να είναι ειδικευμένος και στα δύο είδη χρωματοσφαίρισης, δηλαδή το speedball που αφορά στην αγωνιστική μορφή του αθλήματος που διεξάγεται σε τεχνητό γρασίδι με φουσκωτά εμπόδια, και το redball που παίζεται στην ύπαιθρο και απαιτεί την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου.

Και στις δύο περιπτώσεις έργο του αποτελεί η διδασκαλία των κανόνων του συγκεκριμένου παιχνιδιού, του τρόπου χρήσης του «όπλου» με τα μπαλάκια χρώματος, του τρόπου βαθμολογίας για την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας, της διαδρομής και των τεχνικών που μπορούν να ακολουθήσουν για την αποφυγή χτυπημάτων, καθώς και τη σημασία της ομαδικής δουλειάς. Η εκπαίδευση αφορά ενήλικα άτομα και χρειάζεται να υπάρχει τουλάχιστον μια μικρή ομάδα για την ομαλή διεξαγωγή της συγκεκριμένης αθλητικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, οφείλει να διδάξει τον τρόπο που χρειάζεται να φορέσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ατυχημάτων, τη σημασία του κράνους, των γαντιών, των προστατευτικών αγκώνων και επιγονατίδων και της υπόλοιπης στολής τύπου φόρμας από ανθεκτικό υλικό. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης χρειάζεται να κάνει μια μικρή επίδειξη στους εκπαιδευόμενους είτε σε συνθήκες προσομοίωσης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή με τη μορφή βίντεο, είτε σε πραγματικές συνθήκες με τη βοήθεια κάποιου συνεκπαιδευτή.

Τέλος, είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου και του εξοπλισμού, ενώ απαιτείται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των εκπαιδευομένων.

Συνθήκες Εργασίας:
Ανάλογα με τον τύπο του παιχνιδιού στον οποίο καλείται να εκπαιδεύσει τους παίκτες εργάζεται τόσο στην ύπαιθρο, όσο και σε κλειστές αίθουσες, κατάλληλα διαμορφωμένες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εργάζεται είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με κάποιον άλλον εκπαιδευτή.

Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας είναι όρθιος προκειμένου να δείχνει συνεχώς στους εκπαιδευόμενους τις τεχνικές και τις στρατηγικές για την εκμάθηση του παιχνιδιού, γεγονός που προκαλεί σωματική κόπωση. Παράλληλα, χρειάζεται να παρακολουθεί διαρκώς τους παίκτες για την αποφυγή πιθανών τραυματισμών ή για να προσφέρει τη βοήθειά του σε περίπτωση ανάγκης.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ηγετικές ικανότητες, αθλητικό πνεύμα, άριστη φυσική κατάσταση και γρήγορη σκέψη, ικανότητα μετάδοσης των γνώσεων και της εμπειρίας του. Ακόμη, απαιτείται να έχει υπομονή, επιμονή, καλά αντανακλαστικά και γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Επιπλέον, η γνώση ξένων γλωσσών, ο χειρισμός ειδικού λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και η συνεχής ενημέρωση για τις νέες τεχνικές και το σύγχρονο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Στη χώρα μας δεν προσφέρονται σπουδές στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Η εκμάθηση του αθλήματος μπορεί να γίνει σε ιδιωτικές σχολές εκπαιδευτών που συνήθως έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό ή έχουν μαθητεύσει κοντά σε έμπειρους εκπαιδευτές στη χώρα μας.

Συναφείς σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Εφόσον είναι απόφοιτος Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού μπορεί να απασχοληθεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε δημοτικά ή ιδιωτικά γυμναστήρια, σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, σε αθλητικούς συλλόγους και οργανισμούς, σε ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σε βιομηχανίες και εταιρείες αθλητικών ειδών, σε εταιρείες σπορ περιπέτειας, σε ξενοδοχεία με πρόσθετες παροχές αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί σε μονάδες αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων, ιδρύματα νοσηλείας ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες, κέντρα περίθαλψης ατόμων με διαταραχές συμπεριφοράς, κέντρα ηλικιωμένων και γυμναστήρια που αναπτύσσουν δραστηριότητα με ειδικούς πληθυσμούς, όπως άτομα με μεταβολικές διαταραχές, γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καρδιοπαθείς κ.ά.

Μπορεί επίσης να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ή να ανοίξει δικό του γυμναστήριο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Παράλληλα, μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς ή οργανώσεις με αντικείμενο τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και αναψυχής για παιδιά, καθώς και διάφορες εκπαιδευτικές ή αθλητικές κατασκηνώσεις.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ