Ειδικός Λουτροθεραπείας – SPA

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Ειδικός Λουτροθεραπείας – SPA αναλαμβάνει την παρακολούθηση και εφαρμογή προγραμμάτων λουτροθεραπείας σε ατομική ή ομαδική βάση στο πλαίσιο του Ιαματικού Θεραπευτικού Τουρισμού ή Τουρισμού Υγείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπεύθυνου Ιατρού.

Ενημερώνει, παρακολουθεί και υποστηρίζει κάθε πελάτη λουόμενο στη διαδικασία της λουτροθεραπείας, ενώ αναφέρει κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει στον υπεύθυνο ιατρό.

Ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού, τον κλιματισμό και τον λουτροθεραπευτικό εξοπλισμό πριν από κάθε χρήση του (λουτήρες, υλικά κλπ).Τηρεί τους κανόνες υγιεινής των ειδικών χώρων λουτροθεραπείας και συμβουλεύει τους λουόμενους να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής πριν και μετά το πρόγραμμα.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο Ειδικός Λουτροθεραπείας – SPA έρχεται καθημερινά σε επαφή με πελάτες που χρειάζονται θεραπεία ή χαλάρωση. Οι συνθήκες εργασίας καθώς και το ωράριο διαμορφώνονται ανάλογα με το πεδίο δραστηριότητας και το χώρο εργασίας.

Τις περισσότερες φορές ο χώρος εργασίας είναι ευχάριστος και καθαρός. Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται σαν ένα επάγγελμα που απαιτεί υπομονή, επιμονή και συστηματική δουλειά καθώς εργάζεται συχνά όρθιος και χρησιμοποιεί αρκετή από τη μυϊκή του δύναμη.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο Ειδικός Λουτροθεραπείας – SPA θα πρέπει να διαθέτει ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, καλή υγεία και φυσική κατάσταση, σωματική αντοχή και επιδεξιότητα στα χέρια. Σημαντικά προσόντα είναι επίσης οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η υπομονή και η υπευθυνότητα.

Σπουδές:
Σπουδές στην συγκεκριμένη ειδικότητα παρέχονται στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. σε ανάλογες ειδικότητες. Η κατάρτιση του Ειδικού Λουτροθεραπείας – SPA περιλαμβάνει θέματα όπως: Περιβαλλοντική Διαχείριση σε Τουριστικές Μονάδες, Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές τουρισμού, Τεχνολογία Σύγχρονων υδρολουτροθεραπευτηρίων και SPA, Ιστορία και Αρχές της Θαλασσοθεραπείας, Τονωτική εκγύμναση προετοιμασίας αθλητών Προπόνηση, Marketing θεραπευτικού Τουρισμού, Διοίκηση Υδρολουτροθεραπευτηρίων – Νομικό Πλαίσιο Κανονισμοί κ.α.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο Ειδικός Λουτροθεραπείας – SPA μπορεί να εργαστεί σε Ιαματικά κέντρα και Μονάδες Λουτροθεραπευτηρίων – Υδροκλιματοθεραπευτηρίων, Ινστιτούτα Αισθητικής, Κέντρα Αναζωογόνησης (SPA) και Αποκατάστασης, Κέντρα Θεραπευτικού Αθλητισμού., Κατασκηνώσεις αλλά και σε μεγάλα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα.

Ο ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος του Λουτρο-Κλιματοθεραπευτικού Ιαματικού Τουρισμού ή Διακοπών Υγείας (SPAS) διεθνώς κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τομέα των εναλλακτικών διακοπών, λόγω του σύγχρονου τρόπος ζωής.

Στη χώρα μας, η οποία διαθέτει τεράστιο ανεκμετάλλευτο φυσικό ιαματικό πλούτο (752 περίπου ιαματικές πηγές), αποτελεί έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα δραστηριοτήτων, υψηλά αμειβόμενο, που χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για την προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στην Ελλάδα όλο και περισσότερα κέντρα λουτροθεραπείας και θέρετρα ιαματικού τουρισμού (SPAS), τα οποία διαθέτουν σύγχρονες και πολυτελείς εγκαταστάσεις και προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών υγείας, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, όπως μασάζ, λασποθεραπεία κ.α.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ