Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο σχεδιασμός και η διαχείριση διατροφικών παρεμβάσεων σε ατομικό ή και ομαδικό επίπεδο στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Ειδικότερα, ο ειδικός στην κλινική διατροφή εφαρμόζει τις αρχές της διατροφής και διαιτολογίας σχεδιάζοντας το καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Ακόμη, ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση ποικίλων νοσημάτων (όπως, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές στη λήψη της τροφής, νεφρική ανεπάρκεια, AIDS/HIV, ηπατοπάθειες, προβλήματα άνω και κάτω πεπτικού συστήματος, σιδηροπενική και μεγαλοβλαστική αναιμία κ.τ.λ.) σχετικά με τη διαιτολογική τους προσέγγιση.
Παράλληλα, είναι δυνατό να ασχολείται με την οργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση μελετών και βιοστατιστικών εφαρμογών στο ευρύτερο πεδίο της κλινικής διατροφής για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στο χώρο της υγείας και της διατροφής.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο, όπου ετοιμάζει τα προγράμματα διατροφής και δέχεται τους πελάτες του. Όταν εργάζεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι δυνατόν να πραγματοποιεί εργαστηριακές μελέτες και να ελέγχει τους χώρους αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων. Το ωράριό του συνήθως είναι συγκεκριμένο, αν και πολλές φορές το υπερβαίνει λόγω φόρτου εργασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, η μεθοδικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ικανότητα να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Επίσης, πολύτιμα εργαλεία είναι η γνώση της στατιστικής και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες πολιτικές και τα προγράμματα διατροφής που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, και να ακολουθεί τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμά του.
Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται μεταπτυχιακή εξειδίκευση, καθώς και κλινική πρακτική εξάσκηση.
Σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή ή Κλινικής Διατροφής, όπου προσφέρονται μαθήματα, όπως Βιοστατιστική – Μεθοδολογία Έρευνας, Ειδικά Θέματα Βιοχημείας, Ειδικά Θέματα Μεταβολισμού της Διατροφής, Πολιτικές και Προγράμματα Διατροφής σε Παγκόσμιο Επίπεδο, Ειδικά Θέματα Κλινικής Διατροφής, Μηχανισμοί Νόσων, Εντερική και Παρεντερική Διατροφή, Καθοδηγούμενη Μελέτη στην Κλινική Διατροφή κ.ά.
Τομείς Απασχόλησης :
Μπορεί να εργαστεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της Κλινικής Διατροφής, στο υπουργείο Υγείας, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε συμβουλευτικά διατροφολογικά και διαιτολογικά κέντρα, σε υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή, σε επιχειρήσεις παραγωγής και προώθησης προϊόντων υγιεινής διατροφής, σε αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, σε κέντρα αδυνατίσματος, σε εταιρείες και εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, φαρμακευτικών φυσικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και να συνεργαστεί με εξειδικευμένα περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)