Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο σχεδιασμός, η πραγματοποίηση και η ανάλυση ερευνών αναφορικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Ειδικότερα, ασχολείται με τη μελέτη διαφόρων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων (όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μείωση της στιβάδας του όζοντος, η όξινη βροχή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διαχείριση των υδατικών πόρων και των αποβλήτων), σε συνδυασμό πάντοτε με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.
Εξετάζει προβλήματα διατροφής μεγάλων πληθυσιακών ομάδων και προχωρά στην ανάλυση των αιτιών καθώς και των συνεπειών που έχουν στην υγεία και την κοινωνικοοικονομική ζωή. Για παράδειγμα, μελετά τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα τόσο των πληθυσμών που πλήττονται από χρόνιο υποσιτισμό ή από λιμούς, όσο και των πληθυσμών των αναπτυγμένων χωρών.
Επίσης, ερευνά και αξιολογεί προγράμματα διατροφικής παρέμβασης σε πληθυσμούς, και εξετάζει το ρόλο της πολιτικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διατροφής σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη του δεδομένα ανθρωπομετρίας, βιοχημικούς δείκτες κ.α.
Παράλληλα, ερευνά τις τροφικές αλυσίδες, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, την αγροτική και τη βιομηχανική ρύπανση και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του ανθρώπου, και προτείνει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν.
Ακόμη, εφαρμόζει τις αρχές της διατροφής και της διαιτολογίας σχεδιάζοντας το διαιτολόγιο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και μεταβολισμού. Παράλληλα, είναι δυνατόν να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την οργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση μελετών και βιοστατιστικών εφαρμογών στο ευρύτερο πεδίο της διατροφής για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στο χώρο της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων αναφορικά με τη διατροφική και διαιτητική συμπεριφορά του κοινού.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο, όπου εκπονεί μελέτες και ετοιμάζει προτάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Όταν εργάζεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι δυνατόν να πραγματοποιεί εργαστηριακές μελέτες και να ελέγχει τους χώρους αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων.
Το ωράριό του συνήθως είναι συγκεκριμένο, αν και μερικές φορές το υπερβαίνει λόγω φόρτου εργασίας. Συχνά χρειάζεται να πραγματοποιεί επαγγελματικά ταξίδια και να συμμετέχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση και η κλινική εξάσκηση, το οργανωτικό πνεύμα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η κοινωνική ευαισθησία και η υπομονή αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Επίσης, η ικανότητα χειρισμού διάφορων στατιστικών μεθόδων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή αποτελεί εξαιρετικής χρησιμότητας εργαλείο για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης.
Τέλος, πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες πολιτικές και τα προγράμματα διατροφής που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, να μελετά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νέα προϊόντα και τα μέτρα της πολιτείας για την προστασία του καταναλωτή, και να τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός του.
Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται μεταπτυχιακή εξειδίκευση.
Σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή» ή «Διατροφής και Δημόσιας Υγείας» με προσφέρονται μαθήματα, όπως Βιοστατιστική, Μεθοδολογία Έρευνας, Ειδικά Θέματα Βιοχημείας, Ειδικά Θέματα Μεταβολισμού της Διατροφής, Πολιτικές και Προγράμματα Διατροφής σε Παγκόσμιο Επίπεδο, Ειδικά Θέματα Στατιστικής, Επιδημιολογία Διατροφής, Ειδικά Θέματα Αξιολόγησης Διατροφικής Πρόσληψης, Διατροφική Αγωγή και Συμβουλευτική, Καθοδηγούμενη Μελέτη στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία κ.ά.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της Υγείας και της Διατροφής, στο υπουργείο Υγείας, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε συμβουλευτικά διατροφολογικά και διαιτολογικά κέντρα, σε υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή, σε εταιρείες ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων, σε επιχειρήσεις παραγωγής και προώθησης προϊόντων υγιεινής διατροφής, σε αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, σε κέντρα αδυνατίσματος, σε εταιρείες και εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, φαρμακευτικών φυσικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και να συνεργαστεί με εξειδικευμένα περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)