
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η παρατήρηση, η μέτρηση, η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί στο έδαφος (και στο υπέδαφος) η ανθρώπινη παρέμβαση είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ο ειδικός επεξεργασίας μολυσμένων εδαφών έχει ως κύρια ενασχόληση το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων επεξεργασίας των εδαφών για την προστασία, την ανάπτυξη και τη διαχείρισή τους από ραδιενεργά απόβλητα, βιομηχανικά λύματα, τοξικές και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή του ανθρώπου, αλλά και το περιβάλλον.
Ειδικότερα, ο ειδικός αυτός πραγματοποιεί μετρήσεις παραμέτρων μόλυνσης των εδαφών, επεξεργάζεται και αξιολογεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε σχέση με τα υπάρχοντα πρότυπα (όρια) ποιότητας, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους αρμόδιους φορείς, συλλέγει στοιχεία, εκπονεί μελέτες και τις παρουσιάζει σε εμπλεκόμενους φορείς.
Ακόμη, σχεδιάζει και προτείνει τρόπους προστασίας του εδάφους, αναλύει την επικινδυνότητά του για την υγεία του ανθρώπου και εισηγείται τη λήψη μέτρων για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης. Στα πλαίσια της εργασίας του πραγματοποιεί χαρτογραφήσεις και δειγματοληψίες εδαφών, εργαστηριακές δοκιμές για την τοξικότητα ορυκτών και άλλων στοιχείων του εδάφους και ελέγχους για τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων.
Συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες (μηχανικούς, χημικούς, γεωλόγους κ.ά.) και χρησιμοποιεί ειδικά όργανα και εργαλεία, όπως γεωραντάρ, μαγνητόμετρα, ηλεκτρονικό υπολογιστή και διάφορες συσκευές για τον προσδιορισμό των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο ειδικός επεξεργασίας μολυσμένων εδαφών μπορεί να εργάζεται μόνος του, αλλά και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως μηχανικούς περιβάλλοντος, γεωλόγους και τοξικολόγους, για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου.
Εργάζεται με βάση το ωράριο του φορέα στον οποίο απασχολείται, ενώ οι υπερωρίες είναι πιθανές στην περίπτωση φόρτου εργασίας ή προθεσμιών παράδοσης μελετών. Μπορεί να εργάζεται σε γραφείο αλλά και σε ανοιχτό χώρο για συλλογή στοιχείων, οπότε είναι εκτεθειμένος σε διάφορες καιρικές συνθήκες.
Το επάγγελμα απαιτεί μετακινήσεις και ταξίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ή για συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σε διάφορες ερευνητικές μελέτες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ευαισθησία και ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του.
Ακόμα, απαιτείται παρατηρητικότητα και οξυδέρκεια, ώστε να αντιλαμβάνεται συνθήκες ή καταστάσεις που αφορούν το έδαφος που ερευνά, καθώς και να επινοεί τρόπους πρόβλεψης, προστασίας ή αντιμετώπισης προβλημάτων για τη σωστή διαχείριση και αξιοποίησή του προς όφελος του ανθρώπου.
Χρειάζεται, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Απαραίτητη, ακόμα, θεωρείται η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του, καθώς και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται από τα πολυτεχνικά τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: Σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία μονάδων καθαρισμού υγρών αποβλήτων, αερίων εκπομπών, τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, διαχείριση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιφανειακών και υπογείων νερών, συστήματα μέτρησης ρύπανσης αέρα, νερών και εδάφους, εξυγίανση εδάφους και αποκατάσταση υπογείων νερών, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επικινδυνότητας.
Ακόμη, σπουδές παρέχονται από τα τμήματα Γεωλογίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές της περιβαλλοντικής γεωλογίας: χρήσεις γης, φυσικοί πόροι, επαναδιάθεση υποπροϊόντων, εκμετάλλευση και διαχείριση υπογείου νερού, διάθεση αποβλήτων, αντίληψη και εκτίμηση καταστροφικού κινδύνου, σχεδιασμός και μέτρα πρόληψης, καταστροφές και κοινωνικοοικονομικά συστήματα κ.ά. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, ως υπάλληλος σε υπουργεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις, μεγάλα τεχνικά γραφεία και γραφεία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Μπορεί να εργαστεί, ακόμη, και ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση, για τη διδασκαλία μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή (ΠΑΤΕΣ) της ΑΣΠΑΙΤΕ.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)