Διαιτολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η υγιεινή διατροφή και δίαιτα του ανθρώπου είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Φροντίζει ώστε η διατροφή να παρέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού.

Εργάζεται σε νοσοκομεία και κλινικές και σχεδιάζει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των ασθενών. Είναι υπεύθυνος για το διαιτολόγιο των ατόμων με προβλήματα υγείας, παραλαμβάνει τα τρόφιμα και ελέγχει την ποιότητά τους, φροντίζοντας για τη σωστή συντήρηση και αποθήκευσή τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως σε συνθήκες γραφείου ή στους χώρους αποθήκευσης των τροφίμων. Έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, αλλά πολλές φορές το υπερβαίνει λόγω φόρτου εργασίας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η συστηματική εργασία, η μεθοδικότητα, η υπευθυνότητα και οι επαρκείς γνώσεις χημείας και βιολογίας είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το διαιτολόγο.

Σπουδές:
Σπουδές Διαιτολογίας μπορούν να να γίνουν σε Τμήματα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, στους δήμους, σε αθλητικούς συλλόγους και αθλητικά κέντρα, ξενοδοχειακές μονάδες, κατασκηνώσεις, υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή, διαιτολογικά κέντρα, όπου διαμορφώνουν και εφαρμόζουν διαιτολογικά προγράμματα, σε μονάδες μαζικής παραγωγής φαγητών απλής και διαιτητικής διατροφής, σε επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διαφήμισης τροφίμων και ποτών ως ελεύθερος επαγγελματίας διαιτολόγος πραγματοποιώντας διατροφικές έρευνες και μελέτες, εξετάζοντας τη θρεπτική αξία των τροφίμων συμμετέχοντας στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων αναλαμβάνοντας και την επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων, σε βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων.

Επίσης έχει δικαίωμα λειτουργίας καταστήματος εμπορίας διαιτητικών τροφών. Τέλος, μπορεί να εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα πάντα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία και μπορεί να απασχοληθεί με την έρευνα θεμάτων της ειδικότητας.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ