Γκαλερίστας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η έκθεση, η προβολή, η διακίνηση και η πώληση έργων τέχνης είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο γκαλερίστας είναι ο σύμβουλος που βοηθάει τον πελάτη να επιλέξει το έργο τέχνης που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και καλύπτει τις ανάγκες του. Αρχίζει την καθημερινή εργασία του τακτοποιώντας τα έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες, έπιπλα κ.ά.), στο κατάστημά του, πριν αρχίσει η προσέλευση πελατών.

Στη συνέχεια, υποδέχεται τους πελάτες και ανάλογα με το έργο που τους ενδιαφέρει, παρέχει τις σχετικές πληροφορίες ή όσα στοιχεία του ζητηθούν (παλαιότητα, τεχνοτροπία, προέλευση κ.ά.), και αφού συμφωνήσουν στην τιμή, τους πουλά το έργο που επέλεξαν. Συνήθως εκτελεί και διάφορες άλλες εργασίες, όπως είναι η παραλαβή των έργων τέχνης, η τοποθέτησή τους σε κατάλληλες θέσεις, η διαμόρφωση της βιτρίνας, η συσκευασία του εμπορεύματος, η καθαριότητα του καταστήματος κ.ά.

Πολλές φορές, ακόμη, διαθέτει την αίθουσα (γκαλερί) για τη διοργάνωση και την παρουσίαση καλλιτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου διάφοροι καλλιτέχνες (διάσημοι, νέοι, άγνωστοι) εκθέτουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους στο κοινό. Έργο του, συχνά, αποτελεί και η προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών με διάφορους φορείς, ιδρύματα, καλλιτεχνικά επιμελητήρια, εκδοτικούς οίκους κ.λπ., προκειμένου να επιτύχει κάποια χρηματοδότηση, ενώ κάποιο μέρος από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν συχνά διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τέλος, μέσω της εργασίας του, συμβάλλει στην ανάδειξη, την προβολή και την πώληση των έργων τέχνης και την προώθηση των καλλιτεχνικών τάσεων και απόψεων των δημιουργών τους.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε μεγάλες αίθουσες τέχνης, όπου όταν διοργανώνονται εκθέσεις καλλιτεχνών επικρατεί ωραία ατμόσφαιρα με άριστες συνθήκες φωτισμού, αερισμού και θέρμανσης. Έρχεται σε επικοινωνία με τους υποψήφιους αγοραστές έργων τέχνης, που εκτίθενται στο κατάστημά του, αλλά και με τους καλλιτέχνες που επιθυμούν να εκθέσουν τα έργα τους.

Ο γκαλερίστας ακολουθεί το ωράριο των καταστημάτων, αλλά σε περιόδους διοργάνωσης εκθέσεων είναι αναγκασμένος να δουλεύει σε εντατικούς και αρκετά κουραστικούς ρυθμούς. Επίσης, οι συναλλαγές με τους υποψήφιους πελάτες και τους καλλιτέχνες μπορεί να του προκαλέσουν πίεση και άγχος.

Τέλος, πολλές φορές, χρειάζεται να μετακινείται και να ταξιδεύει εντός και εκτός Ελλάδας για συνεργασία με ιδιοκτήτες αιθουσών τέχνης, αλλά και με καλλιτέχνες ή εμπόρους, προκειμένου να αγοράσει τα έργα που διαθέτουν.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται πρώτα απ’ όλα να διαθέται υψηλή αισθητική καθώς και καλλιτεχνική παιδεία και ευαισθησία. Πρέπει ακόμα να διακρίνεται από επιχειρηματικό πνεύμα, οργανωτικότητα να έχει κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις και δυνατότητα πρόσβασης στα καλλιτεχνικά κυκλώματα.

Στα επιπρόσθετα προσόντα του επαγγελματία θεωρούνται η γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση Η/Υ, εφόδια υπολογίσιμα και μερικές φορές απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ύπαρξη, όμως, κάποιου χρηματικού κεφαλαίου για τη δημιουργία της επιχείρησης που ειδικεύεται στην εμπορία και πώληση έργων τέχνης, καθώς και βασικών γνώσεων που σχετίζονται με την οικονομική και λογιστική διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία του καταστήματος είναι χρήσιμες, για την ευκολότερη άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς στις Σχολές Καλών Τεχνών των Α.Ε.Ι., με ειδίκευση στις θεωρητικές σπουδές τέχνης ή στις εικαστικές τέχνες:  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Στα ανωτέρω τμήματα, οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα, όπως Ιστορία της Τέχνης, Θεωρία του Χώρου – Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και την Αισθητική, Διδακτική της Τέχνης, Ειδικά Θέματα Ιστορίας της Τέχνης και Ειδικά Θέματα Θεωρίας της Τέχνης κ.λπ.

Σχετικές γνώσεις παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. καθώς και μέσα από τις ειδικότητες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των Επαγγελματικών Λυκείων.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του αίθουσα εκθέσεων και πώλησης έργων τέχνης ή ως καλλιτεχνικός συνεργάτης σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, τηλεοπτικούς σταθμούς κ.λπ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ