Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η κατασκευή, η επισκευή, η τροποποίηση τεχνητών οδοντικών τμημάτων και οδοντοστοιχιών και η προσθετική δοντιών είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Όλα αυτά γίνονται υπό την εποπτεία του έμπειρου οδοντοτεχνίτη. Ο βοηθός οδοντοτεχνίτη παίρνει τα σχέδια και τα αποτυπώματα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, συμβάλλει στο σχεδιασμό κάθε οδοντοτεχνικής εργασίας παρουσιάζοντας τα πρωτότυπα σε συνεργασία με τον οδοντίατρο.

Στη συνέχεια, κατασκευάζει ή επισκευάζει οδοντοστοιχίες, γέφυρες και διάφορα ένθετα ορθοδοντικά μηχανήματα που τοποθετούνται στη στοματική κοιλότητα με σκοπό να βοηθήσουν τη σωστή οδοντοφυΐα.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εργαστήριό του, όπου οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, αφού αναδύονται μυρωδιές από τα υλικά που χρησιμοποιεί και συνήθως η θερμοκρασία είναι υψηλή από τους κλιβάνους που χρησιμοποιεί ή τους βραστήρες που μεταχειρίζεται. Για τις κατασκευές που κάνει χρησιμοποιεί διάφορα υλικά (μέταλλα, κεραμικές ουσίες, πορσελάνη) καθώς και εργαλεία όργανα και ηλεκτροκίνητα μηχανήματα (εργαστηριακούς καυστήρες, κλιβάνους υψηλής θερμοκρασίας, φυγόκεντρες μηχανές κ.α.)

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι ακριβής, να έχει καλή αντίληψη των μορφών και των σχημάτων, επιδεξιότητα στα χέρια και καλαισθησία. Πρέπει να έχει γερό αναπνευστικό σύστημα, καλή όραση, να μην έχει αχρωματοψία και να μην ιδρώνουν τα χέρια του.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Βοηθός Οδοντοτεχνίτη,  καθώς επίσης στα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο βοηθός οδοντοτεχνίτη μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια κλινικών, νοσοκομείων και διαφόρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του εργαστήριο συνεργαζόμενος με οδοντίατρους, αφού αποκτήσει την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ