Βοηθός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ασχολείται με την παραγωγή προϊόντων άρτου, την παρασκευή γλυκών και άλλων ειδών που έχουν ως βάση τη ζάχαρη, την παρασκευή ζυμών σαν πρώτη ύλη για κρουασάν και αρτοσκευάσματα και τέλος την παρασκευή ζεστών και κρύων εδεσμάτων για μπουφέδες.
Ως εργαζόμενος στη βιομηχανία τροφίμων και στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών ασχολείται με τη δοκιμή και παραγωγή δειγμάτων και πρώτων υλών, καθώς και την προώθηση πρώτων και βοηθητικών υλών.

Συνθήκες Εργασίας:
Το ωράριο εργασίας του βοηθού αρτοποιού – ζαχαροπλάστη συνήθως ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί, ιδίως στα αρτοποιεία, ενώ η εργασία είναι απαιτητική και κουραστική, καθώς πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την παρασκευή των αρτοσκευασμάτων. Λόγω του ότι εργάζεται συνεχώς στην κουζίνα, αντιμετωπίζει καθημερινά υψηλές θερμοκρασίες και σχετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, που όμως βελτιώνονται με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητο επαγγελματικό προσόν του βοηθού αρτοποιού – ζαχαροπλάστη είναι η δημιουργικότητα και η ικανότητα να δίνει μια καλαίσθητη εικόνα στα τελικά προϊόντα του.
Είναι σημαντικό να διαθέτει επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών, προσαρμοστικότητα στην ομαδική εργασία, οργανωτικότητα και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους παρασκευής προϊόντων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής.

Σπουδές:

Σπουδές Βοηθού Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής προσφέρονται στα Δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο βοηθός αρτοποιού – ζαχαροπλάστη εργάζεται ως υπάλληλος – στέλεχος στην αρτοβιομηχανία, σε βιοτεχνίες αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, σε αρτοποιεία, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού, σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία), σε επιχειρήσεις ή μονάδες εστίασης του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εστιατόρια πανεπιστημίων, νοσοκομείων, κ.λπ.), σε επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης (snack-bar, καφετέριες, σελφ σέρβις), και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού. Επίσης μπορεί να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας, λειτουργώντας τη δική του επιχείρηση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ