Βοηθός Αναισθησιολογίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο βοηθός αναισθησιολογίας συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του χειρουργείου καθώς και άλλων μονάδων (όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Εμφραγμάτων κ.λπ.) και ασχολείται με την παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγοντα περιστατικά, την προετοιμασία του ασθενούς για αναισθησία, τον καθαρισμό και αποστείρωση αναισθησιολογικού υλικού, την ετοιμασία και βοήθεια στη διασωλήνωση, καθώς και την τεχνική της φλεβοκέντησης, και την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων μετά από οδηγία γιατρού αναισθησιολόγου.

Επίσης ασχολείται με την περιποίηση του ασθενούς με τραχειοστομία, την τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα Levin, την αναγνώριση καρδιοναπνευστικής ανακοπής, την ετοιμασία υλικού και βοήθεια για τοπική αναισθησία και πιο συγκεκριμένα για ραχιαία, για επισκληρίδιο, για ιεροκοκκυγική, για γαγγλιακή και για στελεχιαία αναισθησία. Καθαρίζει και ελέγχει το μηχάνημα αναισθησίας, προσφέρει πρώτες βοήθειες σε έμφραγμα και στηθάγχη και αντιμετωπίζει shock ανάλογα με την αιτιολογία του.

Βοηθά στη μετάγγιση αίματος, στην εφαρμογή ενδομυϊκών και ενδοφλέβιων ενέσεων σύμφωνα με την οδηγία γιατρού και αντιμετωπίζει μετεγχειρητικά έναν ασθενή. Ετοιμάζει και βοηθά στην τοποθέτηση του καθετήρα Swan-Ganz, αντιμετωπίζει πνιγμούς και οξεία απόφραξη αναπνευστικής οδού από ξένα σώματα και τέλος ελέγχει τα monitors.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας είναι ανάλογες με αυτές που επικρατούν στις νοσοκομειακές μονάδες. Περνά αρκετές ώρες στους χώρους των χειρουργείων, όπου οι μυρωδιές από τις φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι έντονες, ενώ είναι υποχρεωμένος να φορά την ειδική πράσινη αποστειρωμένη στολή, όταν βρίσκεται στο χώρο αυτό. Συνήθως εργάζεται με βάρδιες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο βοηθός αναισθησιολογίας οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την ώρα εργασίας του, υπεύθυνος, να σέβεται και να συνεργάζεται αρμονικά με τον υπεύθυνο γιατρό, να είναι ψύχραιμος, υπομονετικός, ευαίσθητος αλλά και να διαθέτει ψυχική αντοχή καθώς και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών του.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην αντίστοιχη ειδικότητα.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο βοηθός αναισθησιολογίας μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, στα χειρουργεία, στις Αίθουσες Ανάνηψης, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, στις Καρδιολογικές Μονάδες, στις Μονάδες Εμφραγμάτων, στις Κινητές Μονάδες Προνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ