Βιολόγος με ειδίκευση στη Διδακτική των Βιολογικών Μαθημάτων και τις Νέες Τεχνολογίες

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη, η παρακολούθηση και η αξιοποίηση των εξελίξεων της σύγχρονης βιολογίας, της παιδαγωγικής και των νέων τεχνολογιών ως βοηθημάτων στη διδασκαλία. Ειδικότερα, ασχολείται με τη οργάνωση των εκπαιδευτικών στόχων της διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας επιδιώκοντας να κερδίσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων και να πετύχει την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης.

Είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί εργαστηριακές δραστηριότητες με συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους και να χρησιμοποιεί εναλλακτικές στρατηγικές μάθησης λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μαθητών. Οργανώνει τη διδασκαλία ως μορφή αμφίδρομης επικοινωνίας, καλλιεργεί την κριτική σκέψη των μαθητών, ενώ παράλληλα φροντίζει να τηρεί τις θεματικές ενότητες του σχολικού εγχειριδίου και να αξιολογεί το εκπαιδευτικό του έργο. Επίσης, αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία στην εκπαίδευση και παράγει διδακτικό υλικό σε θέματα τόσο κλασικής Βιολογίας όσο και στις περιοχές αιχμής της σύγχρονης έρευνας.

Τέλος, χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό εργαστηρίου (συσκευές μετρήσεων, ηλεκτρονικά μικροσκόπια κ.ά.), δημιουργεί πρότυπες παρουσιάσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με χρήση πολυμέσων, εικόνων και ήχου, και συνεργάζεται και με άλλους επιστήμονες (παιδαγωγούς, ειδικούς πληροφορικής κ.ά.) για ολοκληρωμένα αποτελέσματα στο έργο του.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο δημοσίου υπαλλήλου, ενώ ως ιδιωτικός υπάλληλος ακολουθεί το ωράριο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με αρκετές υπερωρίες και φόρτο εργασίας. Επίσης, χρησιμοποιεί ειδικά λογισμικά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Όταν ασχολείται με τη διδασκαλία, απαραίτητα προσόντα είναι η μεταδοτικότητα, η υπομονή και η κατανόηση, η ικανότητα επικοινωνίας, αλλά και το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Επίσης, η αναλυτική και συνθετική σκέψη, η καλή μνήμη, η ερευνητική διάθεση, καθώς και η επιδεξιότητα στο χειρισμό των εποπτικών μέσων διδασκαλίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες προϋποθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του. Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο παρέχονται από τα τμήματα Βιολογίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Απαραίτητες βέβαια είναι οι Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο  που παρέχονται σε γνωστικά αντικείμενα:  Σύγχρονες Τάσεις στη Διδακτική των Βιολογικών Μαθημάτων και Νέες Τεχνολογίες.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση. Μπορεί, ακόμη, να απασχοληθεί σε εργαστήρια πανεπιστημίων, σε ερευνητικά ινστιτούτα, σε εταιρείες επιστημονικών μελετών, σε βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες, σε γραφεία περιβαλλοντολογικών ερευνών και τεχνολογικών εφαρμογών, σε υπουργεία (Παιδείας, Υγείας), στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί στα ΜΜΕ ή σε εκδοτικούς οίκους ως εξειδικευμένος επιστημονικός συνεργάτης και να ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά,

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ