Αστυνομικός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Καθήκον του αστυνομικού είναι η τήρηση της δημόσιας τάξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Εργάζεται στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι πολιτική υπηρεσία με στρατιωτική οργάνωση και υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος των αστυνομικών είναι η δίωξη του κοινού εγκλήματος. Διενεργούν προανακρίσεις, εκτελούν εντολές των δικαστικών αποφάσεων, φρουρούν δημόσια κτίρια, προστατεύουν τη ζωή υψηλών προσώπων.

Ανάλογα με τα τυπικά προσόντα χωρίζονται σε ειδικότητες και γίνονται: α) αστυφύλακες, οπότε εκτελούν υπηρεσίες σκοπιάς και περιπολίες, ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους κ.λπ., β) αρχιφύλακες, οπότε τοποθετούνται επικεφαλής ομάδας αστυφυλάκων, του προσωπικού ενός περιπολικού αυτοκινήτου ή μικρής υπηρεσίας, γ) αξιωματικοί, οπότε αναλόγως της θέσης τους στην ιεραρχία προΐστανται και διοικούν αντίστοιχες υπηρεσίες ή μονάδες της αστυνομίας.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται. Τις πιο πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες, κυρίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία και εμφάνιση νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο επικίνδυνο και δύσκολο το έργο του αστυνομικού και να κινδυνεύει συχνά η ίδια του η ζωή.

Το ωράριό του δεν είναι συνεχόμενο, αλλά εργάζεται σε βάρδιες, μέρα και νύχτα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εργάζεται πολλές ώρες ακόμη και σε αργίες ή γιορτές. Επιπλέον και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, πράγμα που επηρεάζει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική υγεία και αντοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να σέβεται τη νομιμότητα, τόσο ως προς το κράτος όσο και ως προς τα δικαιώματα των πολιτών. Επίσης, πρέπει να είναι εύστροφος, παρατηρητικός και να παίρνει πρωτοβουλίες και γρήγορες αποφάσεις. Τέλος, η εντιμότητα, η ευσυνειδησία και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι προσόντα απαραίτητα.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος αστυνομικός πρέπει να φοιτήσει στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Ο αριθμός των εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών ορίζεται κάθε χρόνο από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ