Αστρονόμος – Αστροφυσικός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη των πλανητών, των αστέρων, των γαλαξιών, του Σύμπαντος, αλλά και των ιδιοτήτων της ύλης από την οποία αποτελούνται είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ο αστρονόμος ασχολείται με τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων που παρέχουν πληροφορίες για την κατανομή, την κίνηση, τις φυσικές ιδιότητες, τη σύσταση και την εξέλιξη της ύλης στο Σύμπαν, καθώς και για τη δομή του Σύμπαντος ως ολότητας.

Ο αστροφυσικός εξετάζει τη χημική σύσταση και τα φυσικά χαρακτηριστικά των ουράνιων σωμάτων, καθώς και τις συνθήκες σ’ αυτά και τον περιβάλλοντα χώρο, εφαρμόζοντας μεθόδους από τη θεωρία της Φυσικής. Ο αστρονόμος – αστροφυσικός μελετά το μέγεθος και το σχήμα της Γης, τις ιδιότητες της ατμόσφαιρας και της μεσοαστρικής ύλης, υπολογίζει τις θέσεις των πλανητών, την τροχιά των κομητών, των αστεροειδών και άλλων ουράνιων σωμάτων με τη μέθοδο της αναλυτικής παρατήρησης, στατιστικών μελετών και τη χρήση πολύπλοκων φωτογραφικών τεχνικών και ειδικών οργάνων, όπως το τηλεσκόπιο και ο αστρογράφος.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο αστρονόμος – αστροφυσικός, ανάλογα με την ειδίκευσή του και τον τομέα των δραστηριοτήτων του, εργάζεται σε γραφεία και σχολεία, με ωράριο δημοσίου υπαλλήλου, ή ως ιδιωτικός υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο ιδιωτικών επιχειρήσεων και ινστιτούτων αστρονομικών ερευνών με αρκετές υπερωρίες και φόρτο εργασίας.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες αστρονομικού ενδιαφέροντος και να συνεργάζεται με άλλους διεπιστημονικούς επαγγελματίες για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, ο προγραμματισμός και η συνέπεια χαρακτηρίζουν τον αστρονόμο – αστροφυσικό. Το επάγγελμά του απαιτεί ευρύτητα πνεύματος, ευελιξία, αντιληπτική ικανότητα όσο αφορά το χώρο, ικανότητα στα μαθηματικά και δημιουργικότητα.

Η συνεχής ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις η συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικές μελέτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και η σε βάθος γνώση της νομοθεσίας που αφορά στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός του. Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, η άριστη χρήση πολύπλοκων αστρομετρικών μηχανημάτων, η καλή γνώση ξένων γλωσσών και οι επικοινωνιακές δεξιότητες διευκολύνουν το έργο του.

Σπουδές:

Βασικές Σπουδές στο σχετικό αντικείμενο προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα Φυσικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τα ανωτέρω προγράμματα σπουδών (των τμημάτων Φυσικής) παρέχουν επιστημονικές γνώσεις, μεταξύ άλλων, στις εξής περιοχές του τομέα Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής: φυσική των αστέρων, μελέτη του ηλιακού συστήματος, μελέτη γαλαξιών, ανάλυση αστρικών φασμάτων, επεξεργασία διαστημικών δεδομένων, ηλιακή φυσική, σχετικότητα και κοσμολογία, δυναμική αστρονομία, φωτομετρία μεταβλητών αστέρων, παρατηρήσεις εκτεταμένων αστρικών αντικειμένων, τεχνική μετρήσεων σωματίων υψηλών ενεργειών ψηφιακή επεξεργασία αστρικών εικόνων. Παρέχεται, τέλος, η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διετούς φοίτησης, στο γνωστικό αντικείμενο Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε υπουργεία, οργανισμούς, αστεροσκοπεία, ινστιτούτα ερευνών, μουσεία, πλανητάρια, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κατασκευής αστρονομικών οργάνων, αεροσκαφών και διαστημοπλοίων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ