Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο αρτοποιός ασχολείται με την παρασκευή και το εμπόριο ειδών αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής και είναι υπεύθυνος για την επιλογή και την παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή άρτου και αρτοσκευασμάτων. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία παραγωγής των αρτοσκευασμάτων, από το ζύμωμα των υλικών μέχρι την τελική τοποθέτηση και παρουσίαση των προϊόντων στις βιτρίνες και τα ράφια πώλησης.
Για την άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, χρησιμοποιεί σύγχρονα μηχανήματα αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής (ταχυζυμωτήρια, στόφες, φούρνους, σφολιατομηχανές κ.λπ.). Τα είδη που παρασκευάζει είναι ευρείας κατανάλωσης και απαραίτητα για τη διατροφή των ανθρώπων. Συνήθως ο αρτοποιός εργάζεται σε δική του επιχείρηση-κατάστημα, για το οποίο έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας και μπορεί να εμπορεύεται και άλλα είδη συμπληρωματικά της αρτοποιίας, που δεν τα παράγει υποχρεωτικά ο ίδιος. Ο αρτοποιός αναλαμβάνει συχνά το ψήσιμο φαγητών για νοικοκυριά ή εκτελεί παραγγελίες για λογαριασμό καταστημάτων ή επιχειρήσεων με είδη διατροφής.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο αρτοποιός εργάζεται σκληρά σε καθημερινή βάση κάτω από συνθήκες πίεσης για την παρασκευή των προϊόντων αρτοποιίας και πάντα σε κλειστούς χώρους, όπως σε φούρνους ή εργαστήρια παρασκευής αρτοσκευασμάτων και ξεκινάει την εργασία του πολύ νωρίς κάθε μέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες και παραμένει συνήθως μέχρι το μεσημέρι.
Οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες, καθώς ο χώρος έχει υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι από καψίματα ή από τα μηχανήματα. Όταν διατηρεί δική του επιχείρηση, δουλεύει κάθε ημέρα ακόμα και το Σάββατο, χειμώνα – καλοκαίρι. Το ωράριο αυτό δημιουργεί περιορισμούς στην κοινωνική του ζωή. Δουλεύει ομαδικά και η εργασία του είναι αρκετά κοπιαστική και απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής άρτου έχουν μετατρέψει το παραδοσιακό αρτοποιείο σε μοντέρνες επιχειρήσεις αρτοσκευασμάτων και ειδών ζαχαροπλαστικής.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του αρτοποιού πρέπει να είναι συνεπής, συνεργάσιμος, ευσυνείδητος και υπεύθυνος, να αγαπά την καθαριότητα και την τάξη, επειδή τα είδη που παρασκευάζει είναι ευρείας κατανάλωσης και οι συνθήκες παραγωγής και διάθεσής τους σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα δε, η καλή υγεία και η φυσική αντοχή, η ταχύτητα στην εργασία και η δεξιοτεχνία στα χέρια, η ικανότητα χειρισμού των μηχανημάτων για την παραγωγή και παρασκευή του ψωμιού και οι γνώσεις του για το σωστό υπολογισμό των υλικών και των συστατικών των παρασκευασμάτων, θεωρούνται απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος του αρτοποιού.
Σπουδές:
Σπουδές και κατάρτιση στην ειδικότητα του αρτοποιού – ζαχαροπλάστη παρέχεται από τα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο αρτοποιός μπορεί να εργαστεί ως ειδικευμένος τεχνίτης σε βιομηχανία παραγωγής αρτοσκευασμάτων, σε φούρνους του στρατού, των νοσοκομείων ή άλλων ιδρυμάτων, σε κατασκηνώσεις ή σε συνοικιακούς φούρνους. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να διατηρεί ατομική επιχείρηση για παρασκευή και πώληση αρτοσκευασμάτων και άλλων ειδών ζαχαροπλαστικής. Το επάγγελμα αυτό είναι άμεσα χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο, αλλά υπάρχει μεγάλη προσφορά τεχνιτών, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:
- Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. web site: http://www.oae.gr
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)