Αρσιβαρίστας (Επαγγελματίας)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Επαγγελματίας αρσιβαρίστας είναι αυτός που έχει ένα γραπτό συμβόλαιο με ένα αθλητικό σωματείο και αμείβεται με ποσό μεγαλύτερο από τις πραγματικές δαπάνες του σε ανταπόδοση της αγωνιστικής του δραστηριότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Ειδικότερα, ο επαγγελματίας αρσιβαρίστας είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις διατάξεις τεχνικού, αθλητικού και πειθαρχικού χαρακτήρα, που κοινοποιούνται από την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.

Καθήκον του είναι να συμμετέχει σε όλες τις προπονήσεις σε ώρες και τόπους που ορίζονται από το σωματείο στο οποίο ανήκει, καθώς και σε όλους τους αγώνες (επίσημους ή φιλικούς) ανεξάρτητα από τον τόπο όπου διεξάγονται (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), με εξαίρεση τις περιπτώσεις ασθένειας ή ατυχήματος, που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο γιατρό του σωματείου. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του αθλήματος οφείλει να φορά ειδική αθλητική φόρμα, προστατευτική ζώνη στη μέση και ειδικούς επιδέσμους στους καρπούς.

Στους αγώνες της άρσης βαρών χρησιμοποιείται ειδική μπάρα, που αποτελείται από τον άξονα, τους δίσκους και τους σφιγκτήρες. Ο άξονας για τους άνδρες έχει βάρος 20 κιλά και μήκος 2,20 μέτρα και για τις γυναίκες 15 κιλά και 2,10 μέτρα. Επίσης, το πλατό αγώνων είναι ο χώρος, πάνω στον οποίο οι αθλητές πραγματοποιούν τις προσπάθειές τους και αποτελείται από μια τετράγωνη επιφάνεια με διαστάσεις 4 x 4 μέτρα. Ακόμη, ως εξοπλισμός χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα αποφάσεων κριτών – διαιτητών, το χρονόμετρο αγώνων, ο πίνακας προσπαθειών, ο πίνακας εξέλιξης των αγώνων και ο πίνακας ρεκόρ.

Το άθλημα της άρσης βαρών διεξάγεται σε δυο κινήσεις, που εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά: α) αρασέ και β) επολέ ζετέ. Στο αρασέ ο αθλητής σηκώνει την μπάρα με τα βάρη με μία μόνο κίνηση. Στην προσπάθεια της ανύψωσης μπορεί να λυγίσει ή να ανοίξει τα πόδια του. Κανένα άλλο μέρος του σώματός του δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει στο έδαφος. Όταν σηκώσει την μπάρα, πρέπει να παραμείνει ακίνητος με τεντωμένα χέρια και πόδια. Η μπάρα και το σώμα του πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Η κίνηση επολέ ζετέ χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, ο αθλητής σηκώνει με μια κίνηση την μπάρα με τα βάρη από το έδαφος μέχρι τους ώμους του. Στην προσπάθεια ανύψωσης των βαρών μπορεί να λυγίσει και να ανοίξει τα πόδια του.

Στο δεύτερο μέρος της κίνησης ο αθλητής λυγίζει τα γόνατα, ενώ ταυτόχρονα τεντώνει κάθετα προς τα πάνω τα χέρια του, ώστε να σηκωθεί η μπάρα πάνω από το κεφάλι του. Μετά από την ολοκλήρωση της κίνησης πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητος, μέχρι οι κριτές να του δώσουν σήμα να κατεβάσει την μπάρα. Σε κάθε κίνηση επιτρέπονται μόνο τρεις προσπάθειες. Οι αγώνες διοργανώνονται για άνδρες και γυναίκες που αγωνίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ανάλογα με το σωματικό τους βάρος.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της άρσης βαρών περιλαμβάνει 10 κατηγορίες σωματικού βάρους, στις οποίες καταχωρίζονται οι αθλητές όταν πρόκειται να αγωνιστούν. Οι κατηγορίες ξεκινούν από τα 54 κιλών και φτάνουν έως τα 108 κιλά και πάνω. Η κατάταξη αθλητών και αθλητριών γίνεται με βάση το άθροισμα των επιδόσεων στις κινήσεις αρασέ και επολέ ζετέ σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας ʼρσης Βαρών (IWF).

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του ποικίλλουν, ανάλογα με τις ανάγκες της προπόνησης και της αθλητικής δραστηριότητας, που πραγματοποιούνται κυρίως σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Το ωράριό του αθλητή προσαρμόζεται στις ανάγκες των προπονήσεων και των αγωνιστικών υποχρεώσεων του σωματείου του. Επίσης, απαιτείται να μετακινείται συχνά στο εξωτερικό, ανάλογα με το αγωνιστικό του πρόγραμμα.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα επίπονο επάγγελμα, που δεν επιτρέπει καταχρήσεις, ενώ παράλληλα προκαλεί άγχος, ένταση και κούραση εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας για καλύτερο αγωνιστικό αποτέλεσμα και διακρίσεις.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άρση βαρών είναι το άθλημα των δυνατών. Η ιστορία όμως έχει αποδείξει ότι η δύναμη του αθλητή πρέπει να συνοδεύεται από σωστή τακτική και την καθοδήγηση ενός καλού προπονητή. Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος απαιτείται άριστη φυσική κατάσταση, εξαιρετικά δυνατό μυϊκό σύστημα, σωματική και ψυχική υγεία, αντοχή, πειθαρχία, σκληρή προπόνηση και καλά αντανακλαστικά.

Ακόμη ο αρσιβαρίστας πρέπει να διακρίνεται για το ήθος και την αγάπη του για το άθλημα, να διαθέτει υπομονή, επιμονή και αγωνιστικό πνεύμα. Επίσης απαραίτητα προσόντα είναι η ικανότητα να αυτοσυγκεντρώνεται να συντονίζει τις δυνάμεις του και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του προπονητή του. Τέλος η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Σπουδές:
Σπουδές ανώτερου επιπέδου παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Επίσης, τα αθλητικά σωματεία αναλαμβάνουν την επαγγελματική εκπαίδευση των αθλητών, με βάση τους κανονισμούς της Ελληνικής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Η προπόνηση με ένα μεικτό πρόγραμμα προπόνησης (βάρη και άλλα αθλήματα), μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 10 ετών. Η προπόνηση στα γυμναστήρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών γίνεται από ειδικευμένους και καλά καταρτισμένους προπονητές σύμφωνα με τις ατομικές δυνατότητες του κάθε αθλητή (εξατομικευμένη προπόνηση).

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας συνάπτοντας συμβάσεις με αθλητικά σωματεία και λαμβάνοντας μέρος σε αγωνιστικές διοργανώσεις ανάλογα με το σωματικό του βάρος. Επίσης, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδών του μπορεί να απασχοληθεί σε αθλητικούς συλλόγους, στα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού, σε πανεπιστημιακά ιΙδρύματα, σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε δημοτικά ή ιδιωτικά γυμναστήρια, σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, σε ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σε βιομηχανίες και εταιρείες αθλητικών ειδών, σε εταιρίες σπορ περιπέτειας και σε ξενοδοχεία με πρόσθετες παροχές αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Μπορεί, επίσης, να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ή να ανοίξει δικό του γυμναστήριο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Επίσης, όταν ολοκληρώσει την καριέρα του ως επαγγελματίας αρσιβαρίστας, μπορεί να ασχοληθεί με την προπόνηση άλλων αθλητών κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παράλληλα, μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς ή οργανώσεις που έχουν αντικείμενο τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και αναψυχής για παιδιά, σε διάφορες εκπαιδευτικές ή αθλητικές κατασκηνώσεις ή ακόμη να ασχοληθεί με τη φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ικανότητες.

Τα τελευταία χρόνια, με τις διεθνείς αναγνωρίσεις των Ελλήνων αθλητών και ολυμπιονικών, το συγκεκριμένο άθλημα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους εφήβους και τους νέους, οι οποίοι θέλουν να «χτίσουν» δυνατό κορμί και να αποφύγουν ή να βελτιώσουν σκελετικές αδυναμίες τους.

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ