Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και η αισθητική αναγέννηση του προσώπου και του σώματος είναι τα αντικείμενα της εργασίας της αισθητικού.
Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, με φαρμακευτική αγωγή και τη βοήθεια των χεριών της περιποιείται το δέρμα και το πρόσωπο, εφαρμόζει μεθόδους αποτρίχωσης, καταπολεμά την κυτταρίτιδα, προτείνει και παρακολουθεί ασκήσεις αδυνατίσματος και δεν παραλείπει να συμβουλεύει για το ντύσιμο, το χτένισμα και τη συνολική εμφάνιση του πελάτη. Στις αρμοδιότητές της δεν ανήκει η θεραπεία δερματικών νόσων, ωστόσο εξετάζει την κατάσταση των ιστών του δέρματος, του προσώπου και του σώματος και προσδιορίζει την κατάλληλη αγωγή.

Συνθήκες Εργασίας:
Αν και οι χώροι στους οποίους εργάζεται είναι επιμελημένοι και ευχάριστοι, οι συνθήκες θεωρούνται δυσμενείς, αφού η εργασία της απαιτεί ορθοστασία και είναι αρκετά επίπονη. Συχνά ασχολείται και με το μακιγιάζ στο χώρο της τηλεόρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και με το styling για τις ανάγκες της μόδας, φροντίζοντας για τη συνολική εμφάνιση του πελάτη.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αισθητικός πρέπει να είναι ενημερωμένη γύρω από τις εξελίξεις στη μόδα, τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, τις νέες τεχνικές και τις τάσεις που διαμορφώνονται ειδικά γύρω από το styling. Πρέπει η ίδια να έχει επιμελημένη εμφάνιση, να είναι ευχάριστη και ευγενική, να διαθέτει φαντασία και βέβαια δεξιοτεχνία στα δάχτυλα.

Σπουδές:
Σπουδές στον τομέα της αισθητικής και της κοσμητολογίας προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα  των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά την διάρκεια των σπουδών δίνεται στα ακόλουθα: Αισθητική προσώπου, Μορφολογία και ιδιομορφίες προσώπου, Το χρώμα στο Μακιγιάζ, Αισθητική σώματος, Μακιγιάζ φωτογραφίας, T.V. και κινηματογράφου, Μέθοδοι αποτρίχωσης, Εφαρμογές LASER στην αισθητική, Θεατρικό Μακιγιάζ, Αισθητική Γυμναστική, Ηλεκτροθεραπεία, Τεχνική προσθετικών υλικών κλπ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό της χώρο, ως υπάλληλος ινστιτούτων αισθητικής, σε αντιπροσωπείες, καταστήματα καλλυντικών, σε φαρμακεία, κομμωτήρια, στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, σε οίκους μόδας ή και ως διδακτικό προσωπικό σε ιδιωτικές σχολές αισθητικής και ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ