Τεχνικός Ψηφιακής Φωτογραφίας και CD-ROM

Ορισμός: Ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM είναι ο ειδικός που αναλαμβάνει την επεξεργασία της φωτογραφίας.

Περιγραφή: Ειδικότερα, ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, επεμβαίνει στη φωτογραφία, με σκοπό να επιφέρει αλλαγές που ικανοποιούν τον πελάτη. Μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει φως, να καλύψει ατέλειες, να προσθέσει στοιχεία για να βελτιώσει τη φωτογραφία. Μπορεί ακόμη, να δημιουργήσει ένα τελικό προϊόν εντελώς διαφορετικό από το αρχικό. Οι σημαντικότερες εργασίες που επιτελεί ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM, είναι η επεξεργασία φωτογραφίας σε υπολογιστή, η δημιουργία εφαρμογών πολυμέσων (multimedia) CD-ROM και ο σχεδιασμός ιστοσελίδων.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για να εργαστεί κανείς ως τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας πρέπει να διαθέτει παρατηρητικότητα, φαντασία, εφευρετικότητα και καλλιτεχνική ευαισθησία. Για να είναι πετυχημένη μία φωτογραφία χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις νέες τεχνικές στο χώρο της φωτογραφίας και να πειραματίζεται χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που του προσφέρουν τα φωτογραφικά μέσα.

Σπουδές: Ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM αποτελεί νέα επαγγελματική ειδικότητα. Σπουδές πάνω στο αντικείμενο αυτό παρέχονται  στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σπουδαιότητα: Ο επαγγελματίας χρειάζεται να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες, αφού συνεργάζεται καθημερινά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, καθώς και να είναι σε θέση να δέχεται παρατηρήσεις από τον πελάτη πάνω στη δουλειά του, να έχει υπομονή και συνέπεια.

Είναι απαραίτητο επίσης, να έχει γνώσεις υπολογιστών και φωτογραφίας και έφεση για καλλιτεχνική δημιουργία. Το αισθητικό κριτήριο, η ικανότητα αντίληψης του χώρου, η κριτική σκέψη, η επινοητικότητα και η φαντασία, θεωρούνται απαραίτητα χαρακτηριστικά του επαγγελματία.

Είναι επίσης σημαντικό για τον επαγγελματία να γνωρίζει πολύ καλά τη χρήση υπολογιστών και να εξαντλεί τις δυνατότητες συγκεκριμένων προγραμμάτων που αφορούν την επεξεργασία εικόνας. Ακόμη, η πρόσβαση στις εξελίξεις της τεχνολογίας της φωτογραφίας διευκολύνεται σημαντικά, όταν ο επαγγελματίας γνωρίζει σε ικανοποιητικό επίπεδο ξένες γλώσσες και κυρίως την αγγλική. Για να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και να επεξεργαστεί καλύτερα τα χρώματα, το φόντο της φωτογραφίας, τα ειδικά εφέ και την εικόνα στο CD-ROM χρειάζεται να έχει αρκετά καλή και δυνατή όραση.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως στο Υπουργείο Πολιτισμού ή Παιδείας για την προώθηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών θεμάτων, σε εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικούς οργανισμούς και διαφημιστικά γραφεία, σε εφαρμογές ΜΜΕ ή σε γραφιστικά-δημιουργικά γραφεία.

Επαγγελματικές συνθήκες: Το αντικείμενο εργασίας του τεχνικού ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM, παρουσιάζει ενδιαφέρον και εναλλαγές, δίνοντας τη δυνατότητα στον επαγγελματία να εκφραστεί δημιουργικά. Εργάζεται ομαδικά, όταν για παράδειγμα δημιουργεί ένα CD-ROM, ή ατομικά, όταν επεξεργάζεται φωτογραφίες. Υπάρχουν φάσεις στη δουλειά του, όπως κατά τη συλλογή υλικού προς επεξεργασία, όπου είναι αναγκαία η μετάβασή του και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM εργάζεται σε κλειστό χώρο γραφείου ή εργαστηρίου, περνώντας τις περισσότερες ώρες του μπροστά σε υπολογιστή. Η πολύωρη καθιστική εργασία και η διαρκής χρήση υπολογιστή είναι κουραστική, τόσο για το σώμα όσο και για τα μάτια του.

Γενικά σχόλια: Η δημιουργική φαντασία, η καλλιτεχνική διάθεση, η λεπτομερής εργασία και η παρατηρητικότητα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία τεχνικό ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM.

Ο τεχνικός ψηφιακής φωτογραφίας και CD-ROM, λόγω της εξειδίκευσης που έχει, μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς στην αγορά εργασίας.

(πηγή: τομέας ΣΕΠ τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ