Ορισμός: Ο θεολόγος, ως εκπαιδευτικός, διδάσκει το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ιεροκήρυκας, είναι ο θεολόγος ή ιερέας, που κηρύττει τη χριστιανική πίστη.
Περιγραφή: Ο θεολόγος, ως εκπαιδευτικός, είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των στόχων που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου για το μάθημα των Θρησκευτικών και συγκεκριμένα:
Κατανέμει την ύλη που θα διδάξει στο σχολικό έτος ή στο τρίμηνο σε διδακτικές ενότητες, σύμφωνα με το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
Προετοιμάζει την καθημερινή του διδασκαλία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μαθητών του τμήματός του και αξιολογεί την επίδοση και τις εργασίες τους.
Εργάζεται στο σπίτι του για την προετοιμασία των μαθημάτων και για τη διόρθωση των γραπτών των μαθητών.
Συμμετέχει στις σχολικές εορτές και στις εκδηλώσεις του σχολείου και συνοδεύει τους μαθητές σε επισκέψεις και ημερήσιες εκδρομές, καθώς επίσης, συμμετέχει και στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών, όπου συζητούνται η επιμέλεια και η συμπεριφορά των μαθητών, καθώς και άλλα εκπαιδευτικά θέματα.
Ο ιεροκήρυκας, όταν είναι ιερέας, ασχολείται με την τέλεση Ιερών Ακολουθιών, με κηρύγματα, ομιλίες, συγκεντρώσεις ομάδων, με ομιλίες – συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την έκδοση φυλλαδίων και συγγραφή βιβλίων.
Προϋποθέσεις άσκησης: Ο ιεροκήρυκας, είναι άγαμος ιερέας, χειροτονείται υποχρεωτικά στο βαθμό του ιερέα και χρειάζεται άδεια για κήρυγμα που χορηγεί η Ιερά Μητρόπολη.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τους νέους και την εκπαίδευσή τους, όπως και η ικανότητα να μεταδίδει απλά και κατανοητά τις γνώσεις του, είναι απαραίτητα στοιχεία για το θεολόγο. Τα ιδιαίτερα προσόντα που πρέπει να διαθέτει είναι ισχυρή πίστη, καθώς και ανεπτυγμένες ηθικές και ιδεολογικές αξίες.
Σπουδές:
Στους τομείς της θεολογίας και της κοινωνικής θεολογίας προσφέρονται σπουδές από τις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Σπουδαιότητα: Ο θεολόγος, οφείλει να αγαπά το εκπαιδευτικό έργο και τους νέους. Στα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η υπομονή, το ήθος, η κατανόηση και η ευσυνειδησία. Πρέπει ακόμη να είναι δίκαιος, αντικειμενικός και αμερόληπτος, ώστε να μη δημιουργεί αντιδικίες μεταξύ των μαθητών. Ως καθηγητής, χρειάζεται να έχει διδακτικές και γλωσσικές ικανότητες, να μπορεί να επιβληθεί στους μαθητές του και να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη. Επίσης πρέπει να είναι ευγενικός, να έχει ικανότητα επικοινωνίας και πνεύμα ομαδικής συνεργασίας. Ακόμη, να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των μαθητών του και να μπορεί να συζητά μαζί τους.
Ο ιεροκήρυκας, οφείλει να έχει πίστη, ευσέβεια και αγάπη για το Θεό και τον συνάνθρωπό του. Πρέπει να διαθέτει εγκαρδιότητα, συναισθηματική ωριμότητα, ήθος, ευσυνειδησία, ευαισθησία, κοινωνική επιδεξιότητα, δυναμισμό, συνέπεια και ηρεμία. Απαραίτητη επίσης είναι, η γλωσσική ικανότητα και η ικανότητα για εργασίες γραφείου.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο θεολόγος εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια, σε Μέσες Εκκλησιαστικές Σχολές, σε Εκκλησιαστικά Φροντιστήρια.
Μπορεί αν το θελήσει, να γίνει εφημέριος ή ιεροκήρυκας. Μπορεί ακόμα να απασχοληθεί ως λαϊκό στέλεχος στην Εκκλησία, σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς, στην Αρχιεπισκοπή, σε Μητροπόλεις, στην Ιερά Σύνοδο.
O ιεροκήρυκας απασχολείται σε ναούς, συλλόγους, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (αν είναι απόφοιτος Θεολογικής Σχολής), δημοτικές υπηρεσίες, Μ.Μ.Ε., νοσηλευτικά ιδρύματα, στο στρατό και στην αστυνομία.
Επαγγελματικές συνθήκες: Ο θεολόγος, ως εκπαιδευτικός, εργάζεται στη δημόσια ή ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση με κανονικό ωράριο, σε συνθήκες που ισχύουν για όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου εργάζονται.
Ως καθηγητής στις μεγάλες πόλεις, εργάζεται συνήθως άλλοτε πρωινές και άλλοτε απογευματινές ώρες. Η εργασία του όμως συνεχίζεται και στο σπίτι, όπου πρέπει να διορθώνει γραπτά και να προετοιμάζεται για το μάθημα της επόμενης μέρας.
Ο ιεροκήρυκας, εργάζεται εντός και εκτός γραφείου, ατομικά αλλά και ομαδικά. Κινείται συνεχώς στην περιοχή της αρμοδιότητάς του και επισκέπτεται άτομα, ομάδες, οικισμούς, ιδρύματα, στρατώνες, εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δεν υπάρχει υποχρεωτικό ωράριο εργασίας, αλλά ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Επαγγελματικές οργανώσεις:Ο θεολόγος ως εκπαιδευτικός, ανήκει στην Ο.Λ.Μ.Ε.
Γενικά σχόλια: Άτομα με βαθιά πίστη στο Θεό, με ανιδιοτέλεια, κριτική σκέψη, σεβασμό προς τα θεία, την παράδοση και τους συνανθρώπους τους, αφοσιωμένοι στο έργο τους που είναι να κηρύττουν τον χριστιανικό λόγο, την αγάπη και την πίστη στο Θεό, είτε μέσα από τα βιβλία στα σχολεία, είτε μέσα από τους ιερούς ναούς και τις πράξεις τους, είναι ο καθηγητής θεολόγος και ο ιεροκήρυκας αντίστοιχα.