ΠΜΣ: Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 19.02.2025

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων – 1ος όροφος (Έναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 54124, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα: 2310.999.900 Email: info@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία» (στην αγγλική γλώσσα MSc-Premalignant diseases in Gynecology), σύμφωνα με την απόφαση αυτή και τον ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. με τίτλο «Προκαρκινικές παθήσεις στη Γυναικολογία» του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. είναι η μελέτη, η έρευνα και η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στους/στις επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται με την ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, στο γνωστικό αντικείμενο των προδιηθητικών παθήσεων στη Γυναικολογία. Φιλοσοφία του Π.Μ.Σ. είναι να εξασφαλίσει στους/στις μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες σύγχρονες γνώσεις, μεθόδους και αρχές στην πρόληψη των προκαρκινικών παθήσεων, που θα τους/τις καταστήσουν ικανούς/-ές για συνεχή εκπαίδευση, καθώς και να καλλιεργήσει σε αυτούς/-ές τις κριτικές και δημιουργικές δεξιότητες που απαιτεί μια κοινωνικά και δεοντολογικά υπεύθυνη επαγγελματική δραστηριότητα.

Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στο αντικείμενο της διάγνωσης και αντιμετώπισης των προκαρκινικών παθήσεων του γυναικείου γενετικού συστήματος. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα γίνει αναφορά στους προδιαθεσικούς παράγοντες της εμφάνισης προδιηθητικών παθήσεων του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου, των εξαρτημάτων (σαλπίγγων και ωοθηκών) και του αιδοίου. Θα τονισθεί ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης των παραπάνω παθήσεων (τραχηλικές δυσπλασίες, οριακοί όγκοι ωοθηκών, όγκοι μυομητρίου μη προσδιοριζομένης σημασίας, σκληρο-ατροφικός λειχήνας αιδοίου κ.ά.), καθώς και τα διαγνωστικά εργαλεία που διαθέτουμε για τη διάγνωση των παραπάνω παθήσεων. Θα γίνει πλήρης αναφορά στα θεραπευτικά όπλα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των προδιηθητικών παθήσεων φαρμακευτικών και χειρουργικών, καθώς και τη δυνατότητα συντηρητικής και ριζικής αντιμετώπισης των εν λόγω παθήσεων. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη πρώιμη διάγνωση των παραπάνω καταστάσεων στη Γυναικολογία, πρόληψη η οποία συμβάλλει στη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του Γυναικολογικού καρκίνου γενικότερα. Επιπλέον, αναφορά θα γίνει στα μέχρι τώρα συστήματα υγείας πρόληψης των παραπάνω γυναικολογικών παθήσεων και στην συνεισφορά τους στον περιορισμό των προκαρκινικών παθήσεων στη Γυναικολογία.

Στόχος όλων των συντελεστών λειτουργίας του Π.Μ.Σ. είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης του προγράμματος σπουδών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας, και η προώθηση συνεργασίας με συναφή προγράμματα σπουδών και Κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ολοκλήρωση του προτεινόμενου μεταπτυχιακού προγράμματος δεν ισοδυναμεί με τη λήψη καμίας εκ των υπο-ειδικοτήτων της Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία». Το Π.Μ.Σ. δεν έχει ειδικεύσεις.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασία.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Ως γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. ορίζεται η ελληνική και ως γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζεται η ελληνική ή η αγγλική με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Δίδακτρα:

Τα τέλη φοίτησης  ανέρχονται συνολικά στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500,00€).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί/-ές για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. είναι:

1. Στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Προκαρκινικές παθήσεις στη Γυναικολογία» θα γίνονται δεκτοί/-ές απόφοιτοι/-ες Τμημάτων Α’ κύκλου σπουδών της Σχολής Επιστημών Υγείας (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής), Βιολογίας, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας-Γενετικής, Μαιευτικής, Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων, (καθώς και παλαιά ΤΕΙ) καθώς και απόφοιτοι/-ες άλλων συναφών Σχολών ή Τμημάτων των Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4485/2017).

2. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο Π.Μ.Σ. είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

3. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/-τρια του/της οποίου/-ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από Ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).

4. Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι/-ες φοιτητές/-τριες των ανωτέρω αναφερόμενων Τμημάτων με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει, πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων, οι οποίοι/-ες γίνονται δεκτοί/-ές στο Π.Μ.Σ.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες ετησίως.

Διαδικασία επιλογής:

Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (συνεδρίαση με αριθμό 3099/30-3-2022) και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), ο/η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια απαιτείται να συμπληρώσει συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS), ως εξής:

α) Εξήντα (60) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων (υποχρεωτικών) του πρώτου (Α’ ) και δεύτερου (Β’ ) εξαμήνου και των αντίστοιχων δύο κύκλων άσκησης (Άσκηση Ι του Α’ εξαμήνου και Άσκηση ΙΙ του Β’ εξαμήνου).

β) Τριάντα (30) ECTS από την εκπόνηση, παρουσίαση και κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ (8) υποχρεωτικά μαθήματα, τέσσερα (4) μαθήματα στο πρώτο (Α’ ) εξάμηνο και τέσσερα (4) στο δεύτερο (Β’ ) εξάμηνο. Απαραίτητη είναι και η συμπλήρωση των δύο κύκλων άσκησης (Άσκηση Ι του Α’ εξαμήνου και Άσκηση ΙΙ του Β’ εξαμήνου) με τουλάχιστον είκοσι έξι (26) ώρες ανά μάθημα ή άσκηση, σκοπός της οποίας είναι η παρουσίαση περιστατικών, η συζήτηση κλινικών σεναρίων και η περαιτέρω ενασχόληση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων του πρώτου (Α’ ) και δευτέρου (Β’ ) εξαμήνου αντίστοιχα. Η παραπάνω άσκηση θα λαμβάνει χώρα στη Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

Επίσης για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται και η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας κατά το τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους/τις μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες είναι υποχρεωτική.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029, με δυνατότητα παράτασης, με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησης του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ