
το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024
Πολυτεχνείο Κρήτης
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Χανιά)
ΠΜΣ: «Χώρος, Σχεδιασμός, και Δομημένο Περιβάλλον»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Χώρος, Σχεδιασμός, και Δομημένο Περιβάλλον» Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείο Κρήτης Κτίριο Κ4 – Πολυτεχνειούπολη, 731 00 Χανιά Κρήτης
Τηλέφωνα: 28210 37104 Fax: 28210 37183 Email: secretary_arch@lists.tuc.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι η συγκρότηση του επιστημονικού υποβάθρου για ανάπτυξη δεξιοτήτων:
α) Για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος σε σχέση με τον τουρισμό με έμφαση στο μεσογειακό χώρο μέσα από διεπιστημονικές και καινοτόμες προσεγγίσεις. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρει η σχέση που αναπτύσσει ο τουρισμός με το κτηριακό πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον του μεταπτυχιακού θα εστιασθεί στη συσχέτιση της νέας αρχιτεκτονικής/χωρικής πρότασης που αφορά τον τουρισμό με το πολιτιστικό και φυσικό τοπίο.
β) για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων. Πιο συγκεκριμένα στη συγκρότηση του αναγκαίου θεωρητικού και πρακτικού υποβάθρου μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις σε πλαίσιο διεθνές.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον», εντάσσεται στον δεύτερο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης και ολοκληρώνεται με την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), σε μία από τις παρακάτω ειδικεύσεις:
Το Π.Μ.Σ συνίσταται σε δύο ειδικεύσεις:
Ειδίκευση Α’: «Τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις» απονέμοντας Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της μονοτμηματικής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην ειδίκευση «Τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις».
Ειδίκευση Β’: «Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων» απονέμοντας Δίπλωμα Μεταπτυχιακων Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της μονοτμηματικής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην «Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων».
Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την εκπόνηση και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.).
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας και εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας ορίζεται η ελληνική. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αλλοδαπών μεταπτυχιακών φοιτητών μπορεί η διπλωματική εργασία να συνταχθεί στην αγγλική αλλά με ευρεία περίληψη στην ελληνική.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης ορίζονται για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή που δεν δικαιούται δωρεάν φοίτησης σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 4485/2017 για τα τέσσερα εξάμηνα φοίτησης συνολικά σε 2.000,00 ευρώ.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί: α) διπλωματούχοι Τμημάτων και Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολεοδομίας/Χωροταξίας, Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Χημικών Μηχανικών, Επιστημόνων Υλικών, Χημικών και Τμημάτων συναφών γνωστικών αντικειμένων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και αντίστοιχων της αλλοδαπής, αναγνωρισμένων και ομοταγών, β) Πτυχιούχοι Τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, και Γεωγραφίας, καθώς και Τμημάτων συναφών γνωστικών αντικειμένων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και αντίστοιχων της αλλοδαπής, αναγνωρισμένων και ομοταγών και γ) πτυχιούχοι Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Στο Π.Μ.Σ «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον» γίνονται δεκτοί έως σαράντα (40) εισακτέοι συνολικά ετησίως.
Διαδικασία επιλογής:
Η εισαγωγή των φοιτητών ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία:
1. Δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΠΚ για την εισαγωγή φοιτητών στο ΠΚ.
2. Υποβολή σχετικής αίτησης από τους υποψηφίους φοιτητές σε έντυπο της Γραμματείας της Σχολής, συνοδευόμενη από σειρά δικαιολογητικών
Κριτήρια και διαδικασία επιλογής φοιτητών: Βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων είναι το portfolio εργασιών (για την Α κατεύθυνση) ή ο φάκελος εργασιών (για την Β κατεύθυνση), η αναλυτική βαθμολογία του διπλώματος ή του πτυχίου τους, καθώς και οι επιδόσεις τους σε μαθήματα συγγενή προς το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Συνεκτιμώνται η τυχόν ύπαρξη επιπλέον μεταπτυχιακών τίτλων, η γνώση ξένων γλωσσών (κυρίως της αγγλικής γλώσσας), οι τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις τους και η συναφής επαγγελματική δραστηριότητα, οι συστατικές επιστολές και η δυνατότητα επίβλεψης της μεταπτυχιακής έρευνας του υποψήφιου από το διδακτικό προσωπικό της Σχολής.
Στη διαδικασία επιλογής συνεκτιμάται και η προσωπικότητα των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών με την πραγματοποίηση συνέντευξης των υποψηφίων η οποία οργανώνεται με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) Μεταπτυχιακών Σπουδών. H παρουσία των υποψηφίων στη συνέντευξη είναι υποχρεωτική.
Όλες οι αιτήσεις των υποψηφίων φοιτητών θεωρούνται εμπιστευτικές. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων όπως καθορίζεται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, όλες οι αιτήσεις ελέγχονται για τις τυπικές προϋποθέσεις από τη Γραμματεία και ζητούνται από τους υποψηφίους περαιτέρω διευκρινίσεις, αν χρειαστεί.
Μετά την πραγματοποίηση της συνέντευξης, η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) Μεταπτυχιακών Σπουδών υποβάλει προς την Συνέλευση Τμήματος (Σ.Τ.) πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση για την σειρά κατάταξης όλων των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών. Η σειρά κατάταξης γίνεται με βαθμολόγηση 0 έως 10 των παρακάτω στοιχείων σταθμισμένων με τους αντίστοιχους συντελεστές: α) το Portfolio(Α ειδίκευση Χ 3,5) ή ο φάκελος εργασιών (Β ειδίκευση Χ 1), β) τον Βαθμό πτυχίου (Α ειδίκευση Χ 1,5, Β ειδίκευση Χ 1,5), γ) την κατοχή επιπλέον μεταπτυχιακού τίτλου (Α ειδίκευση Χ 1, Β ειδίκευση Χ 1), δ) την Συνάφεια ερευνητικού και επαγγελματικού έργου ((Α ειδίκευση Χ 1, Β ειδίκευση Χ 3,5), ε) την Συνάφεια προπτυχιακών σπουδών (Α ειδίκευση Χ 1,5, Β ειδίκευση Χ 1,5 ), στ) τις τυχόν Δημοσιεύσεις ((Α ειδίκευση Χ 0,5, Β ειδίκευση Χ 0,5 ), ζ) τις Συστατικές επιστολές (Α ειδίκευση Χ 0,5, Β ειδίκευση Χ 0,5), η) την Γνώση ξένων γλωσσών (Α ειδίκευση Χ 0,5, Β ειδίκευση Χ 0,5)και θ) την Συνέντευξη (Α ειδίκευση Χ 1, Β ειδίκευση Χ 1).Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν την ίδια σταθμισμένη βαθμολογία προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου.
Η Σ.Τ. της Σχολής, μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) Μεταπτυχιακών Σπουδών, δύναται να εγκρίνει κατά περίπτωση την υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή ολοκλήρωση συγκεκριμένων μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ή άλλης Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να καλυφθούν διαπιστωμένες ελλείψεις σε βασικά γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ. «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον».
Οι υποψήφιοι βαθμολογούνται σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα: (1): μη αποδεκτός, (2): αποδεκτός υπό προϋποθέσεις, (3): αποδεκτός. Η αποδοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον» δεν εξυπακούεται αυτόματα για εκείνους που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις εγγραφής, διότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός εισακτέων.
Επίσημες επιστολές αποδοχής στέλνονται από τη Γραμματεία στις οποίες καθορίζεται και η ημερομηνία εγγραφών. Υποψήφιος που δεν θα εγγραφεί μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα χάνει το δικαίωμα εγγραφής στο ΠΜΣ, εκτός και αν επικαλεστεί λόγους ανώτερης βίας ή σοβαρής ασθένειας. Σε περίπτωση που προκύψουν κενές θέσεις λόγω μη-εγγραφής επιτυχόντων, οι θέσεις αυτές θα καλύπτονται από τους επιλαχόντες σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το Π.Μ.Σ. συνίσταται σε μεταπτυχιακά μαθήματα και εκπόνηση Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας (Δ.Μ.Ε.). Όλα τα μαθήματα, έχουν τη μορφή διαλέξεων ή σεμιναρίων και περιλαμβάνουν ασκήσεις, θέματα, παρουσιάσεις, συζητήσεις. Κατά περίπτωση μπορεί κάποια μαθήματα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο. Σε καμία όμως περίπτωση το ποσοστό των μαθημάτων που θα παρακολουθούνται εξ αποστάσεως δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε ποσοστό το 35% του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του Π.Μ.Σ., σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του άρθρου 45 του ν. 4485/2017. Κατά την εξέταση όλων των μαθημάτων απαιτείται υποχρεωτικά η φυσική παρουσία του εξεταζόμενου μεταπτυχιακού φοιτητή στους χώρους της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε κάθε μεταπτυχιακό μάθημα αντιστοιχούν εννέα (9) ή έξι (6), κατά περίπτωση ειδίκευσης, πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Για την επίτευξη των στόχων του ΠΜΣ καθορίστηκαν δύο (2) ειδικεύσεις στις οποίες εντάσσονται τα μεταπτυχιακά μαθήματα της Σχολής. Οι ειδικεύσεις είναι οι εξής:
1. Τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις.
2. Ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με σύγχρονες τεχνολογίες και προηγμένα υλικά.
Σε κάθε ειδίκευση υπάρχει ένα θεματικό εργαστήριο που αντιστοιχεί σε δώδεκα (12) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και ένα εργαστήριο μεθοδολογίας έρευνας που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Τα θεματικά εργαστήρια έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές στη σύναψη συνεργιών σε ερευνητικές μελέτες με συνθετικά θέματα της ίδιας κατεύθυνσης. Τα θεματικά αυτά εργαστήρια είναι υποχρεωτικά και στις δύο ειδικεύσεις.
Το μάθημα με τίτλο «Εργαστήριο Μεθοδολογίας της Έρευνας» του τρίτου εξαμήνου σπουδών έχει ως στόχο την εμβάθυνση στην ανάπτυξη του απαραίτητου επιπέδου γνώσεων ώστε να αναπτύξουν το απαραίτητο επίπεδο γνώσεων για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.) καθώς και για την προετοιμασία τους στην ερευνητική διαδικασία και στις βασικές αρχές της έρευνας (στόχος, μέσα, εκπόνηση και αποτελέσματα) με την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την δημοσιότητα και προβολή των αποτελεσμάτων της έρευνας (γραπτών και προφορικών παρουσιάσεων) που είναι απαραίτητες για την συγγραφή και την προβολή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το «Εργαστήριο Μεθοδολογίας της Έρευνας» είναι υποχρεωτικό και για τις δύο κατευθύνσεις και συνίσταται στην παρακολούθηση σειράς ημερίδων, ομιλιών και workshops από προσκεκλημένους επιστήμονες καθώς και στην παρουσίαση (προφορική ή γραπτή) των προκαταρκτικών ενεργειών και τυχόν αποτελεσμάτων που προέκυψαν κατά την προετοιμασία εκπόνησης της ΔΜΕ.
Ο ελάχιστος αριθμός των μαθημάτων για απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται ως εξής:
Α΄ Ειδίκευση: Τέσσερα (4) μεταπτυχιακά μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Ανά εξάμηνο θα απαιτούνται δύο (2) μαθήματα ελεύθερης επιλογής.
Β΄ Ειδίκευση: Έξι (6) μεταπτυχιακά μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Ανά εξάμηνο θα απαιτούνται τρία (3) μαθήματα ελεύθερης επιλογής.
Και για τις δύο ειδικεύσεις: Δύο (2) υποχρεωτικά θεματικά εργαστήρια. Ανά εξάμηνο θα απαιτείται ένα (1) θεματικό εργαστήριο που θα συνδυάζει μαθήματα από την ίδια ειδίκευση.
Και για τις δύο ειδικεύσεις: Ένα (1) εργαστήριο μεθοδολογίας της έρευνας υποχρεωτικό για κάθε ειδίκευση, διάρκειας ενός (1) εξαμήνου.
Θεματικά εργαστήρια Α΄ Ειδίκευσης: Στην Α΄ ειδίκευση προβλέπεται ένα θεματικό εργαστήριο ανά εξάμηνο του πρώτου έτους σπουδών (Α1α-β, Α2α-β). Στο θεματικό εργαστήριο αντιστοιχούν 12 πιστωτικές μονάδες ECTS. Το θεματικό εργαστήριο αυτό διαχωρίζεται σε «α» και «β», καθώς απαρτίζεται από δύο τουλάχιστον συνεργαζόμενα μαθήματα (6 διδακτικών μονάδων το καθένα) τα οποία άπτονται διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. Τα συνεργαζόμενα μαθήματα κάθε θεματικού εργαστηρίου γνωστοποιούνται πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Τα μαθήματα που μπορούν να συνεργασθούν στα θεματικά εργαστήρια άπτονται των εξής θεματικών ενοτήτων: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Αστικός Σχεδιασμός, Σχεδιασμός Τοπίου και Πολεοδομικός Σχεδιασμός.
Θεματικά εργαστήρια Β΄ ειδίκευσης: Στη Β΄ ειδίκευση προβλέπεται ένα θεματικό εργαστήριο ανά εξάμηνο του πρώτου έτους σπουδών (Β1, Β2). Στο θεματικό αυτό εργαστήριο αντιστοιχούν 12 πιστωτικές μονάδες ECTS. Για κάθε θεματικό εργαστήριο της Β΄ ειδίκευσης επιλέγονται από τους διδάσκοντες θεματικές ενότητες που αναφέρονται σε εργασίες αποκατάστασης μνημείων και επανάχρησης συνόλων. Οι θεματικές αυτές ενότητες γνωστοποιούνται πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Δημιουργούνται ομάδες από φοιτητές κατά προτίμηση διαφορετικών ειδικοτήτων, ώστε να μελετηθούν τα προτεινόμενα θέματα με τρόπο ολιστικό που περιλαμβάνει π.χ. αρχές, ιστορικές και θεωρητικές προσεγγίσεις στη μνημειακή προστασία, παθολογία, εξειδικευμένες επεμβάσεις αποκατάστασης και επανάχρησης, προηγμένες μέθοδοι ανίχνευσης βλάβης και παρακολούθησης στο χρόνο, κλπ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων ανά ειδίκευση έχει ως εξής:
1η ειδίκευση: Τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις
Α’ εξάμηνο: (2 μαθήματα ελεύθερης επιλογής και 1 θεματικό εργαστήριο)
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Ένα θεματικό εργαστήριο
Ελεύθερης επιλογής (Δύο μαθήματα ελεύθερης επιλογής από τα παρακάτω)
-
- Θεωρητικές προσεγγίσεις στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό: χώρος και μετακίνηση
- Πολιτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού
- Προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες
Β’ εξάμηνο: (2 μαθήματα ελεύθερης επιλογής, και 1 θεματικό εργαστήριο)
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Θεματικό Εργαστήριο
Ελεύθερης επιλογής (Δύο μαθήματα ελεύθερης επιλογής από τα παρακάτω)
-
- Προηγμένα ψηφιακά εργαλεία στον σχεδιασμό και στην κατασκευή
- Διαδραστικοί χώροι και τουριστική εμπειρία
- Σχεδιασμός τουριστικών εγκαταστάσεων, σύνθεση και τοπίο
- Νεοελληνική αρχιτεκτονική: Τουρισμός και πολιτισμός
Γ’ εξάμηνο: (1 εργαστήριο υποχρεωτικό)
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εργαστήριο μεθοδολογίας της έρευνας
Δ’ εξάμηνο: (1 Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία υποχρεωτική)
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
2η Ειδίκευση: Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων
Α’ εξάμηνο: (1 υποχρεωτικό εργαστήριο και 3 υποχρεωτικά μαθήματα, 1 μάθημα επιλογής)
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εργαστήριο τεκμηρίωσης και ανάλυσης ιστορικού κτηρίου ή συνόλου
- Συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων. Θεωρητικές αρχές και εφαρμογή
- Παθολογία και μηχανισμοί φθοράς υλικών σε μνημεία – Τεχνικές διάγνωσης και επεμβάσεων
- Δομικές βλάβες και μέθοδοι επέμβασης σε μνημειακές κατασκευές
Ελεύθερης επιλογής
-
- Προηγμένες τεχνολογίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης μνημείων
- Tεχνολογία της πληροφορίας και πολιτιστική κληρονομιά
- Φωτισμός και ακουστική σε ιστορικά κτήρια και σύνολα
Β’ εξάμηνο: (3 μαθήματα ελεύθερης επιλογής και 1 θεματικό εργαστήριο)
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εργαστήριο αποκατάστασης ιστορικού κτηρίου ή συνόλου
Ελεύθερης επιλογής
-
- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε ιστορικό δομημένο περιβάλλον
- Στρατηγικές ανάπτυξης ιστορικών συνόλων σε πολεοδομική και χωροταξική κλίμακα
- Νεοελληνική Αρχιτεκτονική και Πόλη. Ιστορικές και πολιτισμικές αξίες
- Ανάδειξη και σχεδιασμός τοπίου σε αρχαιολογικό χώρο
- Υπολογιστική Μηχανική και μνημειακές κατασκευές
- Μη καταστροφικός έλεγχος δομικών υλικών σε μνημειακές κατασκευές
- Αντισεισμική προστασία μνημειακών και υφιστάμενων κατασκευών
Γ’ εξάμηνο: (1 υποχρεωτικό μάθημα και 1 υποχρεωτικό εργαστήριο)
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Διαχείριση μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τουρισμός
- Εργαστήριο μεθοδολογίας της έρευνας
Δ’ εξάμηνο: (1 Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία υποχρεωτική)
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2023-2024)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 2815 τ.Β’/16.07.2018 και ΦΕΚ 2717 τ.Β’/25.06.2021
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 2787 τ.Β’/13.07.2018 και ΦΕΚ 2717 τ.Β’/25.06.2021
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://www.arch.tuc.gr/