ΔΠΜΣ: Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις

το άρθρο ενημερώθηκε στις 03.10.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

.

ΔΠΜΣ: «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης ΤΚ 71003 Περιοχή Βουτών, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 28310 77522 Fax : 28310 77578 E-mail : postgradpsy@uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι οι «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις». Σκοπός του Προγράμματος είναι να παρέχει εφαρμοσμένες κλινικές γνώσεις στον τομέα της χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης ουσιών. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες θα αποκτήσουν τις κλινικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορούν να εργαστούν σε κέντρα πρόληψης, σε προγράμματα απεξάρτησης και σε δομές και οργανισμούς όπου εφαρμόζονται παρεμβάσεις που αφορούν στη χρήση/κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση από αυτές.

Πιο αναλυτικά Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να παρέχει εφαρμοσμένες κλινικές γνώσεις στον τομέα της χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης ουσιών. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες που θα ολοκληρώσουν το διετές αυτό πρόγραμμα θα αποκτήσουν εκπαίδευση και ιδιαίτερα τις κλινικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορούν να εργαστούν σε κέντρα πρόληψης, σε προγράμματα απεξάρτησης και σε δομές και οργανισμούς όπου εφαρμόζονται παρεμβάσεις που αφορούν τη χρήση/κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον εθισμό, με έμφαση στην ερευνητικά τεκμηριωμένη (evidence-based) γνώση και πρακτική στις βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικο-περιβαλλοντικές προσεγγίσεις των περίπλοκων προβλημάτων της εξάρτησης από ουσίες καθώς και την αποτελεσματική πρόληψη. Κατά την φοίτησή τους οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες θα προετοιμαστούν μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων και εργαστηρίων αλλά και από κλινική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης σε ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την βελτίωση των ψυχολογικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν άτομα σε δομές απεξάρτησης.

Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι επαρκείς στην ατομική και ομαδική συμβουλευτική παρέμβαση με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων (π.χ. αλκοόλ) αλλά και στην ενδυνάμωση του οικογενειακού συστήματος των ατόμων αυτών. Επιπλέον, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες θα αποκτήσουν επάρκεια στην δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση προληπτικών προγραμμάτων σε σχολεία και κοινότητες. Οι φοιτητές/τριες θα εκπαιδευτούν στην εφαρμογή καλών πρακτικών και δεοντολογικά ενημερωμένης κλινικής πράξης. Τέλος, θα αποκτήσουν γνώση και εμπειρία στην έρευνα στο εξειδικευμένο αντικείμενο των εξαρτήσεων.

Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα του Προγράμματος και συγγραφής της διπλωματικής εργασίας ορίζεται η Ελληνική ή η Αγγλική.

Δίδακτρα: Δεν προβλέπονται τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. Ψυχολογίας, Ιατρικής και Κοινωνικής Εργασίας της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Ο αριθμός εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δώδεκα (12) φοιτητές ανά διετία.

Διαδικασία επιλογής:

Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται από Επιτροπή Επιλογής και χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Α’ φάση: Κριτήρια επιλογής:

α) βαθμός πτυχίου ή Μ.Ο. βαθμολογίας για τους τελειόφοιτους (10%)

β) συνάφεια και βαθμός πτυχιακής εργασίας (10%)

γ) τυχόν ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία (10%)

δ) επίδοση σε γραπτή εξέταση (30%). Στην περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης γραπτών εξετάσεων με φυσική παρουσία στο χώρο του πανεπιστημίου, η ΕΔΕ του ΔΠΜΣ θα αποφασίσει για άλλο πρόσφορο τρόπο εξέτασης (γραπτό ή προφορικό) και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση των υποψηφίων.

Η γραπτή εξέταση αφορά στις θεματικές περιοχές των μεθόδων έρευνας στις εξαρτήσεις και στις κλινικές εφαρμογές που προκύπτουν από εμπειρικές μελέτες και θα βασίζεταιστην κριτική ανασκόπηση δημοσιευμένου επιστημονικού άρθρου από αγγλόφωνο περιοδικό.

Διαδικασία: Πραγματοποιείται μοριοδότηση σύμφωνα με τα κριτήρια α, β, γ και δ. Η επιτυχία στη γραπτή εξέταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην επόμενη φάση.

Με βάση την ανωτέρω μοριοδότηση και ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων, στην επόμενη φάση θα κληθεί τουλάχιστον ο διπλάσιος αριθμός υποψηφίων (24) από τον αριθμό ΜΦ που μπορούν να εισαχθούν στο πρόγραμμα.

Β’ φάση:

ε) ατομική συνέντευξη (40%)

Η συνέντευξη καλύπτει θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και αποβλέπει στη διαπίστωση της γενικής κατάρτισης των υποψηφίων και της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές απαιτήσεις του Προγράμματος, συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον αλλά και την επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με την ουσιοεξάρτηση.

Η τελική βαθμολογία και κατάταξη των υποψηφίων (επιτυχόντων και επιλαχόντων) προκύπτει από τα μόρια των α, β, γ και δ και ε. Η Επιτροπή Επιλογής μετά την αξιολόγηση που προαναφέρθηκε, συντάσσει τον τελικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, τον οποίο και ανακοινώνει.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 120.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών έχει ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Νευροβιολογία, ψυχοφαρμακολογία και αιτιοπαθογένεια της εξάρτησης
    • Ψυχοδιαγνωστική διατύπωση περιπτώσεων ουσιοεξάρτησης: κλινική αξιολόγηση, διαφοροδιάγνωση και κλινική κατανόηση της προσωπικότητας
    • Σύγχρονες ατομικές παρεμβάσεις
    • Οικογένεια και εξαρτήσεις: Μεταμοντέρνες συστημικές προσεγγίσεις στη χρήση και κατάχρηση ουσιών
    • Εργαστήριο: Συνέντευξη Κινητοποίησης

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Επεξεργασία ποσοτικών δεδομένων: μέθοδοι και τεχνικές ανάλυσης
    • Ποιοτική μεθοδολογία στην μελέτη των εξαρτήσεων
    • Πρόληψη και προαγωγή υγείας
    • Εργαστήριο: Παρέμβαση σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ουσιοεξάρτησης
    • Εργαστήριο: Ομαδικές παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις

Γ’ εξάμηνο:

    • Πρακτική Άσκηση σε δομές (600 ώρες)
    • Ερευνητική Διπλωματική Εργασία

Δ’ εξάμηνο:

    • Πρακτική Άσκηση σε δομές (600 ώρες)
    • Ερευνητική Διπλωματική Εργασία.

Τροποποίηση του ενδεικτικού προγράμματος μαθημάτων και ανακατανομή μεταξύ των εξαμήνων μπορεί να επέλθει με αποφάσεις της ΕΔΕ και αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2029-2030. Ανά πενταετία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θα αποφασίζει για τη συνέχιση του, με την επιφύλαξη τον οριζόμενων στο άρθρο 87 του ν. 4957/2022.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ