ΠΜΣ: Αιματολογία – Ογκολογία Παιδιών και Εφήβων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.10.2024

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

ΠΜΣ: «Αιματολογία – Ογκολογία Παιδιών και Εφήβων»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης ΤΚ 71003 Περιοχή Βουτών, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 2810 394868,  2810 394526   E-mail : postgradsecr@med.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση, μέσω της επιστημονικής διδασκαλίας και έρευνας για την προαγωγή της γνώσης και την απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και ολιστικής προσέγγισης αιματολογικών νοσημάτων και καρκίνου στα παιδιά, τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες (μέχρι 21 ετών) με την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος καλύπτουν τη θεωρία και πράξη α) της έγκαιρης κλινικοεργαστηριακής διάγνωσης με ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση των σημείων και συμπτωμάτων που θέτουν την υποψία για αιματολογικό ή για νεοπλασματικό νόσημα, β) της πολυπαραγοντικής θεραπευτικής αντιμετώπισης των νοσημάτων με σύγχρονα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα, στοχευμένη θεραπεία, χειρουργική αντιμετώπιση ή και ακτινοθεραπεία και των άμεσων επιπλοκών της θεραπείας, γ) της πρόληψης, προγεννητικής διάγνωσης και συμβουλευτικής της οικογένειας, δ) της παρακολούθησης των απώτερων επιπλοκών μέχρι και την ενήλικο ζωή, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα θέματα γονιμότητας και καρδιαγγειακών επιπλοκών καθώς και ψυχοκοινωνικής ευεξίας και κοινωνικής επανένταξης.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ» το οποίο απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διάρκεια σπουδών : Ως ελάχιστη χρονική διάρκεια των σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζονται τα τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα του προγράμματος ορίζεται η ελληνική. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας μπορεί να γίνει και στην αγγλική.

Δίδακτρα: Το Πρόγραμμα δεν προβλέπει τέλη φοίτησης ή υποτροφίες. Ενθαρρύνει τους φοιτητές να διεκδικήσουν ανταγωνιστική χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών τους σπουδών είτε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είτε από διάφορα Ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, πτυχιούχοι τμημάτων Σχολών Επιστημών Υγείας και Τμημάτων συναφών Σχολών Θετικών Επιστημών ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ), (π.χ. Ιατρικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και άλλων συναφών πεδίων των Επιστημών της Υγείας) της ημεδαπής καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται ετησίως κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι 20.

Το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ/ΑΟΠ εμπίπτει στην Αιματολογία-Ογκολογία Παιδιών και Εφήβων αλλά περιλαμβάνει πεδία ανοσολογίας, λοιμώξεων ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, πρώιμων και απώτερων επιπλοκών όπως καρδιοαναπνευστικές, ενδοκρινολογικές και γονιμότητας, πεδία επίσης επιδημιολογίας, προληπτικής ιατρικής, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Το ΠΜΣ/ΑΟΠ απευθύνεται σε επιστήμονες-επαγγελματίες Υγείας (παιδίατρους, γενικούς ιατρούς, παθολόγους, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας και συναφή πεδία επιστημών υγείας), αποφοίτους Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Διαδικασία επιλογής:

Κριτήρια και η διαδικασία επιλογής: Οι υποψήφιοι  επιλέγονται με κριτήρια που περιλαμβάνουν α) βαθμό πτυχίου, β) βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το αντικείμενο του ΠΜΣ/ΑΟΠ, γ) ερευνητική δραστηριότητα, δ) αξιολόγηση συστατικών επιστολών, ε) επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και στ) αποτελέσματα συνέντευξης η οποία αποβλέπει στη διαπίστωση του ενδιαφέροντος και του κινήτρου του υποψηφίου για το Πρόγραμμα και της γενικής κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειας του.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η επιλογή των ΜΦ ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής, η οποία συνεκτιμώντας τα κριτήρια επιλογής που αναφέρονται στην προκήρυξη καταρτίζει τον πίνακα των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων ΜΦ βάσει σειράς κατάταξης. Ένσταση κατά του συγκεκριμένου πίνακα μπορεί να γίνει μέσα σε 7 ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσής του. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συγκεκριμένη, μετά από εισήγηση της ΣΕ του ΠΜΣ/ΑΟΠ κρίνεται τελεσίδικα από τη Συνέλευση του Τμήματος η οποία επικυρώνει και τους τελικούς πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων.

Σε περίπτωση που ΜΦ, αν και έχει επιλεγεί, δεν εγγράφεται στο ΠΜΣ/ΑΟΠ, η θέση του καλύπτεται από τους τυχόν επιλαχόντες ΜΦ σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους. Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, η έναρξη παρακολούθησης δεν είναι εφικτή μετά από τις 2 πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων του προγράμματος – στην περίπτωση αυτή η θέση μένει κενή.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του ΜΔΕ ο φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον ενενήντα (90) Πιστωτικές Μονάδες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS), και συγκεκριμένα: τουλάχιστον εξήντα (60) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εξαμήνων σπουδών και 30 (ECTS) από την επιτυχή εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εισαγωγή στην Αιματολογία νεογνών, παιδιών και εφήβων
    • Εισαγωγή στην Ογκολογία νεογνών, παιδιών και εφήβων
    • Βασικές εργαστηριακές τεχνικές. Μοριακές και γενετικές μέθοδοι στην αιματολογία – ογκολογία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα στο πεδίο

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα στην Αιματολογία Νεογνών, Παιδιών και Εφήβων
    • Κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα στην Ογκολογία Νεογνών, Παιδιών και Εφήβων
    • Έγκαιρη διάγνωση
    • Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις
    • Πρόληψη και αντιμετώπιση παρενεργειών – Υποστηρικτική αγωγή
    • Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και παρακολούθηση μετά την ίαση

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων, ανακατανομή μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων, ορισμός ή τροποποίηση των ECTS ανά μάθημα και προσθήκη μαθημάτων επιλογής μπορεί να επέλθει με αποφάσεις της συνέλευσης του τμήματος και αναφορά στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Η τελική Βαθμολογία του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης διαμορφώνεται ως εξής: κατά 60% από το μέσο όρο της συνολικής βαθμολογίας των μαθημάτων και κατά 40 % από το βαθμό της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Α’ και Β’ διδακτικών εξαμήνων κάθε ΜΦ εκπονεί μεταπτυχιακή εργασία σε συναφές με το πρόγραμμα ερευνητικό αντικείμενο. Η διάρκεια εκπόνησης της μεταπτυχιακής εργασίας δύναται να παραταθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση που συντρέχουν ειδικοί λόγοι, η ΣΕ αποφασίζει για την περαιτέρω παράταση αυτής της προθεσμίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ