Χορογράφος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι η δημιουργία χορευτικών συνθέσεων, σε ένα χορευτικό, θεατρικό ή μουσικό σχήμα. Συνεργάζεται και διδάσκει τη χορογραφία, στους χορευτές, οι οποίοι εκφράζουν με το σώμα και την κινησή τους τα μηνύματα και τα συναισθήματα που θέλει να μεταδώσει στο κοινό.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο χορογράφος εργάζεται συνήθως σε αίθουσες χορού, θεάτρων, όπερας και μουσικών κέντρων. Το ωράριο εργασίας του είναι ελεύθερο, ωστόσο όταν αναλαμβάνει μια χορογραφία είναι αναγκασμένος να εργάζεται σκληρά και για πολλές ώρες.

Επίσης συχνά είναι αναγκασμένος να έχει και το ρόλο του σκηνοθέτη, του ενδυματολόγου, του φωτιστή, του τεχνικού, του σκηνογράφου, του παραγωγού, και του διαφημιστή της ομάδας του, κάτι το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα και την αφοσίωση στο καλλιτεχνικό του έργο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα του χορογράφου είναι να έχει γνώσεις χορού ή να είναι χορευτής. Θα πρέπει να έχει καλλιτεχνικό αισθητήριο, ευαισθησία, φαντασία και να αγαπάει το χορό. Επίσης, θα πρέπει να έχει γνώσεις στους τομείς της σκηνοθεσίας και της σεναριογραφίας.

Πολύ σημαντικό είναι να εμπνέει εμπιστοσύνη στους χορευτές και να έχει την ικανότητα να συνεργάζεται αρμονικά μαζί τους, προκειμένου να τους μεταδώσει τα συναισθήματα και τα μηνύματα που θέλει να προβάλει με το έργο του.

Σπουδές:

Δεν παρέχονται εξειδικευμένες σπουδές για το επάγγελμα του χορογράφου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μαθήματα χορογραφίας προσφέρονται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος των επαγγελματικών τμημάτων χορευτών και δασκάλων χορού της   Κρατικής Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κρατική Σχολή Χορού)

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές και εκπαίδευση χορογράφου, μπορούν να απευθύνονται στις Ανώτερες Επαγγελματικές Ιδιωτικές Σχολές Χορού που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε θέατρα, όπερες, ομάδες χορού, νυχτερινά κέντρα και οπουδήποτε δίνονται παραστάσεις χορού. Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος Χορογραφίας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού ή απόφοιτοι της ανώτερης κρατικής σχολής χορού (Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης) και των Ανώτερων Επαγγελματικών Ιδιωτικών Σχολών Χορού, μπορούν να διδάσκουν σε ιδιωτικά σχολεία μαθήματα σχετικά με την έκφραση – κίνηση του σώματος.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ