Χειριστής Ηλεκτρονικής Συνάρμοσης Εικόνας (Μοντέρ)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο χειριστής ηλεκτρονικής συνάρμοσης εικόνας (Μοντέρ) συνεργάζεται τις περισσότερες φορές με το σκηνοθέτη, ώστε να συνδέσει τα πλάνα σε τηλεοπτικές ενότητες και τις ενότητες σε ολοκληρωμένο έργο. Ασχολείται με τα είδη και τη λειτουργία των συστημάτων μοντάζ που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς και τη λειτουργία και χρήση όλων των εξαρτημάτων μιας editing suite (editing controler= μονταζιέρα), της κονσόλας μίξης εικόνας και ήχου, video recorders, waveform monitor, digital video effect unit κ.λπ.

Συνδέει και ρυθμίζει όλα τα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για το μοντάζ και ιδιαίτερα την παροχή (feed) σήματος από και προς την κονσόλα μίξης εικόνας. Είναι ειδικευμένος στη χρήση και διαφοροποίηση συστημάτων μοντάζ «off» και «on line» σε tape και σε disk, καθώς και στις τεχνικές ρύθμισης χρώματος (color correction) και τα παρεμφερή DVE.

Ασχολείται επίσης με τις διάφορες τεχνικές ηλεκτρονικής μίξης πλάνων για κάθε είδος (format) τηλεοπτικής παραγωγής όπως π.χ. ειδήσεις, τηλεπαιχνίδια, πολυκάμερα αθλητικά, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες συναυλίες, talk shows κ.λπ.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του είναι κουραστικές, γιατί η δουλειά του δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο ωράριο και εξαρτάται από το χώρο στον οποίο εργάζεται. Αν π.χ. ασχολείται με την προετοιμασία του δελτίου ειδήσεων, πιθανόν να εργάζεται κάτω από συνθήκες έντασης, άγχους και πίεσης χρόνου.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο χειριστής ηλεκτρονικής συνάρμοσης εικόνας (Μοντέρ) πρέπει να διαθέτει φαντασία, καλλιτεχνική παιδεία, να είναι παρατηρητικός, επινοητικός και συνεργάσιμος. Επίσης η καλή όραση και η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών είναι προσόντα που τον χαρακτηρίζουν.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί είτε ως μοντέρ είτε ως χειριστής βίντεο σε γυρίσματα, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ιδιωτικά τηλεοπτικά στούντιο και γραφεία παραγωγής οπτικοακουστικού έργου, σε εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών ταινιών, σε εταιρείες παρουσιάσεων Multimedia, σε στούντιο ηχογραφήσεων, ακόμη και σε συναυλιακούς χώρους.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ