Τεχνολόγος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Οι μελέτες, η εφαρμογή τεχνικών, η προστασία, η εκλογίκευση της εκμετάλλευσης και η δυναμική αύξηση των δασών ως μέρους του εθνικού πλούτου της χώρας μας, αποτελούν το αντικείμενο εργασίας του τεχνολόγου δασοπονίας.

Κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του, απαραίτητη είναι η συνεργασία του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιστήμονες στο θέμα της διαχείρισης του δασικού πλούτου, προκειμένου να αντλήσουν και να επεξεργαστούν στοιχεία για τη σύνταξη μελετών διαχείρισης των δασών, κατασκευής δασικών δρόμων πυροπροστασίας και διευθέτησης της ροής των χειμάρρων.

Παράλληλα, ο τεχνολόγος δασοπονίας φροντίζει για τις αναδασώσεις αλλά και για τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Εκτός από τα παραπάνω καθήκοντα, ο τεχνολόγος δασοπονίας εποπτεύει τις εργασίες στα φυτώρια, τη λογική υλοτομική εκμετάλλευση των δασών και προβαίνει στην κατασκευή τεχνικών έργων διευθέτησης της ροής των ομβρίων υδάτων μέσω των χειμάρρων.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι δραστηριότητες του τεχνολόγου δασοπονίας ασκούνται κυρίως στην ύπαιθρο, μέσα στο δάσος και πολύ συχνά μακριά από τις πόλεις και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές, για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του χρειάζεται να διανύσει πεζός μεγάλες αποστάσεις.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο τεχνολόγος δασοπονίας πρέπει να αγαπάει το δάσος, να ενδιαφέρεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, να του αρέσει η ζωή κοντά στη φύση και μακριά από τις πόλεις.

Η σωματική αντοχή και η καλή υγεία είναι απαραίτητα προσόντα, γιατί συχνά εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και υποχρεώνεται να διανύει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται από τα τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
O τεχνολόγος δασοπονίας μπορεί να απασχοληθεί σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις και κοινοπραξίες, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας δασικών προϊόντων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε εργασίες φυτωρίων και αστικού πρασίνου, σε οργανισμούς ΝΠΔΔ όπως ΟΓΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΠΕΣΕΓΕΣ κ.λπ..

Στη Δασική Υπηρεσία, στην επίβλεψη, εκπόνηση δασικών μελετών, ως εργολήπτης δασοτεχνικών έργων, ως εργολήπτης έργων πρασίνου και υπό προϋποθέσεις ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ