Σχεδιαστής Αυτοκινήτου

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η έρευνα, η μελέτη, η επεξεργασία και η σχεδίαση αυτοκινήτων κάθε είδους, σχήματος και τύπου (επιβατικά, σπορ, αγωνιστικά κ.ά.), είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για τη μορφή (σχήμα) και τον τύπο του αυτοκινήτου (πολυμορφικό, 5θυρο, 3θυρο, κάμπριο κ.ά.), τον εξοπλισμό που θα το συνοδεύει (αεροτομές, ζάντες, σύστημα φρένων ΑΒS, αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα, ανακλινόμενα καθίσματα κ.ά.), καθώς και την εσωτερική διαρρύθμισή του (χώροι καμπίνας επιβατών, χώροι αποσκευών κ.ά.).

To τιμόνι, ο μοχλός ταχυτήτων, οι καμπύλες, η αεροδυναμική γραμμή, το σύστημα εξαερισμού, μέχρι και οι ενδείξεις, οι διακόπτες και κάθε άλλο στοιχείο και λεπτομέρεια είναι αποτέλεσμα της εργασίας του σχεδιαστή. Όλα τα τμήματα του αυτοκινήτου σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια προκειμένου να εξασφαλίζεται όχι μόνο η αισθητική του, αλλά και η λειτουργικότητά του γενικά.

Σημαντικό κριτήριο είναι επίσης η ασφάλεια του οδηγού γι’ αυτό ο σχεδιαστής λαμβάνει υπόψη του όλες τις έρευνες που αφορούν θέματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Ακόμα λαμβάνει υπόψη του τους περιορισμούς που τίθενται κάθε φορά και αφορούν συνήθως θέματα ενεργειακής και οικολογικής φύσεως.

Τέλος, ο σχεδιαστής επιβλέπει την κατασκευή των αυτοκινήτων, και σε μερικές περιπτώσεις διορθώνει ή τροποποιεί τα αρχικά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που μπορεί να μην είχαν προβλεφθεί.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του είναι πολύπλοκη και απαιτεί μεγάλη πνευματική προσπάθεια. Κατά τη μελέτη και το σχεδιασμό των αυτοκινήτων εργάζεται σε γραφείο – σχεδιαστήριο, μόνος του ή με ομάδα ειδικών. Η πολύωρη εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση.

Συχνά απαιτείται να ταξιδεύει στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις και να παρακολουθεί εκθέσεις αυτοκινήτων όπου παρουσιάζονται οι νέες τάσεις στον τομέα του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η εργασία του απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, φαντασία, πρωτότυπες ιδέες, οξυδέρκεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης καθώς από τη δουλειά του εξαρτάται η ασφαλής μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η γνώση ξένων γλωσσών και εξειδικευμένων προγραμμάτων στον Η/Υ.

Σπουδές:
Συναφείς σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.  

Τέλος, σπουδές παρέχονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού μοντέλων αυτοκινήτων. Οι ταλαντούχοι σχεδιαστές προωθούνται ως στελέχη στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται στα τμήματα σχεδίασης και έρευνας των αυτοκινητοβιομηχανιών. Πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης προσφέρονται σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ