Συνθέτης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η σύνθεση μουσικής. Ειδικότερα, τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τη μελέτη των στίχων σε περίπτωση που είναι διαθέσιμοι, τη συνεννόηση με το στιχουργό και τον παραγωγό για το είδος της μουσικής, τη δημιουργία και την επεξεργασία της παρτιτούρας, τη δοκιμή με μουσικά όργανα, τη δοκιμή με στίχους και χωρίς αυτούς κ.ά.

Επίσης, ασχολείται με τη διασκευή ή την εφαρμογή της μουσικής σύνθεσης για συγκεκριμένα μουσικά όργανα ή περιστάσεις. Το είδος της μουσικής που συνθέτει ποικίλλει από ποπ έως κλασική και μπορεί να γραφτεί για τραγουδιστή, όπερα, κινηματογράφο, κ.λπ.

Συνθήκες Εργασίας:
Τις περισσότερες φορές συνθέτει μουσική μόνος του και μπορεί να εργαστεί στο σπίτι, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο ή και στην ύπαιθρο. Δεν ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο. Μπορεί να γράψει μουσική οπότε έχει έμπνευση ή μπορεί να του ανατεθεί να μελοποιήσει συγκεκριμένους στίχους.

Ο χώρος της εργασίας του πρέπει να είναι απομονωμένος από θορύβους και από ενοχλητικές καταστάσεις, ώστε να μην του αποσπάται η προσοχή. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλους τους συνθέτες, αφού κάποιοι μπορεί να μην ενοχλούνται από το θόρυβο ή να εμπνέονται από αυτόν.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για την μουσική, το ταλέντο ιδιαίτερα στη σύνθεση είναι προϋπόθεση για να σταδιοδρομήσει κάποιος σα συνθέτης. Επίσης η μουσική παιδεία και οι σπουδές σε πανεπιστημιακή ή άλλη σχολή μουσικής συντελούν στην επαγγελματική του επιτυχία.

Ακόμη πρέπει να είναι σε θέση να παίζει ένα ή περισσότερα μουσικά όργανα, και να έχει φαντασία και καλλιτεχνική ευαισθησία. Τέλος, πρέπει να είναι γνώστης ειδικών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη μουσική βιομηχανία.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να καλύψει θέσεις, σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση του. Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή να συνεργαστεί με κάποια δισκογραφική εταιρεία. Μπορεί ακόμα να απασχοληθεί σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση (μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια, Ωδεία, Σχολές Μουσικής κ.λπ.), σε ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, στο υπουργείο Πολιτισμού, σε ινστιτούτα, οργανισμούς, θέατρα, κινηματογράφο, μουσικά σύνολα, στούντιο ήχου και εικόνας και εκδοτικούς οίκους.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε ως μουσικός παραγωγός σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας, ως μουσικός σε ιδιωτικούς φορείς, σε Συμφωνικές Ορχήστρες, στη Λυρική Σκηνή, σε φορείς προώθησης και προβολής της ελληνικής μουσικής παράδοσης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, μπορεί να ασχοληθεί με τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, με την τεχνική υποστήριξη σε θέματα της ειδικότητας του, με σύγχρονες εφαρμογές των Η/Υ και των πολυμέσων της μουσικής τεχνολογίας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ