Προπονητής Αθλημάτων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εκγύμναση του αθλητή ή ομάδας αθλητών και η βελτίωση της φυσικής και τεχνικής κατάστασής τους είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Έχει την ευθύνη και την επιμέλεια για το πρόγραμμα προετοιμασίας και προπόνησης του αθλητή ή της ομάδας και ελέγχει την αποτελεσματικότητά τους με έγκυρες και αξιόπιστες δοκιμασίες.

Εμψυχώνει και καθοδηγεί τον αθλητή ή την ομάδα που προπονεί και τις περισσότερες φορές είναι ο αφανής ήρωας μιας αθλητικής δραστηριότητας. Ο προπονητής οργανώνει και συντονίζει την ομάδα του και παρεμβαίνει στην πορεία ενός αγώνα με γρήγορες και καίριες «κινήσεις».

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την αθλητική δραστηριότητα που ασχολείται και τις ανάγκες της προπόνησης. Μπορεί λοιπόν να εργάζεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Το ωράριό του δεν είναι συγκεκριμένο και χρειάζεται να ταξιδεύει συχνά στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του αθλητή ή της ομάδας που προπονεί.

Το επάγγελμα του προπονητή προκαλεί άγχος και πίεση εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να έχει καλή σωματική διάπλαση και υγεία για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τους επαγγέλματος ως καθοδηγητής μιας αθλητικής προσπάθειας. Η αγάπη για τον αθλητισμό, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητα να οργανώνει και να διοικεί άτομα ή ομάδες ατόμων, είναι προσόντα που τον χαρακτηρίζουν.

Πρέπει να είναι συνεπής, υπεύθυνος, μεθοδικός και να διακρίνεται για το ήθος και την εργατικότητά του. Ακόμη πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή και την ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη και να αναπτερώνει το ηθικό των αθλητών.

Σπουδές:
Η εκπαίδευση των προπονητών αθλημάτων γίνεται στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος είναι τέσσερα εξάμηνα και τα μαθήματα είναι γενικής κατεύθυνσης που στοχεύουν στο να καταστήσουν ικανούς τους φοιτητές να διδάξουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Ο δεύτερος κύκλος είναι επιπλέον τέσσερα εξάμηνα, όπου διδάσκονται οι ειδικότητες -κύριες και δευτερεύουσες- όπως προπονητικής κατεύθυνσης, αθλητικές δραστηριότητες κλειστού και ανοιχτού χώρου, καθώς και ειδικότητα ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Αθλητές που δεν έχουν πτυχίο Φυσικής Αγωγής μπορούν να γίνουν προπονητές παρακολουθώντας ολιγοήμερα σεμινάρια στη Σχολή Προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής φυσικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΑΕΙ). Επίσης μπορεί να εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, να ανοίξει δικό του γυμναστήριο και να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Μπορεί να απασχοληθεί σε αθλητικούς συλλόγους, ομάδες και ομοσπονδίες, ιδιωτικές αθλητικές επιχειρήσεις και αθλητικές κατασκηνώσεις, ινστιτούτα αδυνατίσματος και φυσικοθεραπευτήρια, σε τουριστικές ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (αθλητικό μάρκετινγκ και διαφήμιση, σύμβουλος εκπαιδευτικών υπηρεσιών). Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις-αντιπροσωπείες αθλητικών ειδών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ