Οπλίτης Επαγγελματίας (ΕΠΟΠ)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) καλύπτουν ανάγκες του Στρατού Ξηράς σε επιχειρησιακές και τεχνικές ειδικότητες καθώς και ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, που απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που προβλέπονται από τους Κανονισμούς Εσωτερικής και Εξωτερικής Υπηρεσίας και εκτελούν υπηρεσίες στις μονάδες που υπηρετούν, ο αριθμός των οποίων είναι ανάλογος με αυτών των μόνιμων υπαξιωματικών (ΕΜΘ και ΕΠΥ).

Κάνουν εσωτερικές και εξωτερικές περιπολίες και σκοπιές, ενώ παράλληλα είναι οδηγοί στρατιωτικών οχημάτων και εκτελούν χρέη διοικητικού προσωπικού στα γραφεία του διοικητηρίου κάθε στρατοπέδου.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι ΕΠ.ΟΠ. έχουν συχνές μεταθέσεις από μια περιοχή σε άλλη. Το ωράριο εργασίας τους είναι οκτάωρο αλλά όταν έχουν υπηρεσία εργάζονται με βάρδιες. Η εργασία τους είναι απαιτητική και επίπονη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εκπαίδευσης τους και κατά την περίοδο διεξαγωγής ασκήσεων ή άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πολλές φορές είναι εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και κινδύνους, γι’ αυτό πρέπει να τηρεί πιστά τους κανονισμούς και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ως επαγγελματίες Οπλίτες κατατάσσονται άνδρες και γυναίκες από 18 έως 28 ετών που κρίθηκαν ικανοί κατηγορίας Πρώτης (Ι/1) ή Δεύτερης (Ι/2). Είναι σημαντικό να διαθέτουν πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση, αποφασιστικότητα, ικανότητα εργασίας σε ομάδα καθώς και ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες. Είναι απαραίτητο να είναι αρτιμελείς, να έχουν καλή σωματική κατάσταση και αυξημένη αντοχή. Η ευστροφία και η ετοιμότητα θεωρούνται επιπρόσθετα θετικά χαρακτηριστικά.

Σπουδές:
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η πρόσληψή τους γίνεται κατόπιν έκδοσης προκήρυξης πλήρωσης θέσεων με την οποία καθορίζεται ο αριθμός, οι ειδικότητες, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους και ο τρόπος διαδικασίας επιλογής και εξέτασή τους. Οι υποψήφιοι ιδιώτες υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Στρατολογικά Γραφεία του τόπου διαμονής τους και οι υπηρετούντες στη Μονάδα τους.

Οι υποψήφιοι επιλέγονται για τις ειδικότητες που δηλώνουν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν τις γραμματικές γνώσεις που απαιτούνται για κάθε ειδικότητα, χωρίς να αποκλείεται η Υπηρεσία να τους επιλέξει σε άλλες ειδικότητες, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι υποψήφιοι που επιλέγονται τελικά και κατατάσσονται, τοποθετούνται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, σε μονάδες Εκστρατείας και μονάδες-υπηρεσίες που διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και χρησιμοποιούν υλικά και μέσα υψηλής τεχνολογίας. Εκπαιδεύονται σε Σχολές και Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους διαμένουν εντός του Στρατοπέδου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Μετά τη μονιμοποίηση τους είναι δυνατόν να τους απονέμεται και δεύτερη επιχειρησιακή ειδικότητα – εξειδίκευση, εφόσον το απαιτούν οι ανάγκες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η δε απονομή αυτής πραγματοποιείται ύστερα από συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Οι ΕΠΟΠ από την κατάταξή τους λαμβάνουν το μισθό του Λοχία, σμηνία και κελευτή και στη συνέχεια, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους, λαμβάνουν μισθολογικές προαγωγές.

Τομείς Απασχόλησης:
Οι Επαγγελματίες Οπλίτες σταδιοδρομούν στο Στρατό Ξηράς και εξελίσσονται στην ιεραρχία ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Με την πρόσληψή τους, αναλαμβάνουν υποχρέωση επταετούς παραμονής στο Στρατό Ξηράς, και μετά μπορούν, ύστερα από αίτηση τους, να μονιμοποιηθούν εφόσον το επιθυμούν.

Προάγονται στο στρατό ξηράς στους βαθμούς Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία και Αρχιλοχία, στην πολεμική Αεροπορία στους βαθμούς υποσμηνία, σμηνία, επισμηνία και αρχισμηνία και στο πολεμικό ναυτικό στους βαθμούς διόπου, κελευτή, επικελευτή και αρχικελευτή. Συγκεκριμένα, σε 1 χρόνο προάγονται από το βαθμό του στρατιώτη σμηνίτη, ναύτη αντίστοιχα στο βαθμό του δεκανέα, υποσμηνία και διόπου όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών κατά την κατάταξη τους ως ΕΠΟΠ και σε δύο χρόνια όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Οι Δεκανείς, υποσμηνίες και Δίοποι προάγονται αντίστοιχα σε λοχίες, σμηνείς και κελευτές με την συμπλήρωση 5 ετών αντίστοιχα στο βαθμό του δεκανέα, υποσμηνία και διόπου και κάθε 8 χρόνια στους επόμενους βαθμούς, ύστερα από κρίση τους ως προακτέοι από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεως. Με τη συμπλήρωση 10-15 ετών υπηρεσίας, είναι δυνατόν να ανατίθενται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθήκοντα διοικητικής φύσης και να τοποθετούνται σε ανάλογες θέσεις.

Επίσης διατηρούν δικαίωμα παραίτησης, μετά από 3 χρόνια, όσοι είχαν εκπληρώσει προηγουμένως τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και μετά από 4 χρόνια, όσοι δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, πριν την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ