Λιμενικό Σώμα – Μόνιμοι

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η τήρηση της τάξης και η εγγύηση της ασφάλειας στα λιμάνια, στα σκάφη και στα χωρικά ύδατα της χώρας είναι το αντικείμενο της εργασίας του λιμενικού. Στελεχώνει ως αξιωματικός, υπαξιωματικός και λιμενοφύλακας τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και έχει τις ίδιες εξουσίες και τα ίδια καθήκοντα με τους άντρες των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.

Η διαφορά είναι ότι η αρμοδιότητά τους περιορίζεται στους χώρους του λιμανιού, στα σκάφη και στα χωρικά ύδατα. Στελεχώνουν επίσης τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο Λιμενικό Σώμα μπορούν να υπηρετήσουν και γυναίκες.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου όταν στελεχώνει υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν όμως εργάζεται στα λιμάνια, οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Αντιμετωπίζει κάθε είδους καιρικές συνθήκες και στις περιόδους που η κίνηση των επιβατών είναι μεγάλη εργάζεται πολλές ώρες και με πολλή ένταση. Όταν αναλαμβάνει ειδικές αποστολές για τη φύλαξη των χωρικών υδάτων ή την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, αντιμετωπίζει δυσκολίες θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Θα πρέπει να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο αστυνομικός, ο αξιωματικός και ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι απαραίτητο να έχει καλή σωματική υγεία και αντοχή, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και σεβασμό στη νομιμότητα τόσο ως προς το κράτος όσο και ως προς τα δικαιώματα των πολιτών. Η παρατηρητικότητα, η ευσυνειδησία, η εντιμότητα και η προσωπική ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι προσόντα απαραίτητα. Για να πετύχει στην αποστολή του πρέπει να διαθέτει ηγετικές ικανότητες, αυταπάρνηση και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει επίσης να διαθέτει πειθαρχία, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος λιμενικός πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος. Η εισαγωγή γίνεται από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Περισσότερα εδώ

Τομείς Απασχόλησης:
Οι προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα μέσα  από τις πανελλαδικές εξετάσεις γίνονται για την ανανέωση του προσωπικού και γενικά ανταποκρίνονται στη ζήτηση που υπάρχει για τη στελέχωση υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των λιμεναρχείων, των λιμενικών σταθμών, των μονάδων δίωξης λαθρεμπορίου, των μονάδων άμεσης επέμβασης κ.ά.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ