Λαντζιέρης –Λαντζιέρισα

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του/της είναι η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε μαγειρεία εστιατορίων, ξενοδοχείων, ταβερνών, πλοίων κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, ο λαντζιέρης/λαντζιέρισα ασχολείται με το καθάρισμα των πιάτων από τα αποφάγια, το πλύσιμό τους με τα κατάλληλα απορρυπαντικά και την τοποθέτησή τους στην κατάλληλη θέση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά από τους μάγειρες.

Ακόμη, στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το πλύσιμο και το γυάλισμα των ποτηριών, των μαχαιριών, των πιρουνιών, των κουταλιών και κάθε άλλου είδους που χρησιμοποιεί ο μάγειρας για την εργασία του. Επίσης, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι επιφορτισμένος με το καθάρισμα και την απολύμανση των σκευών μαγειρικής, των πάγκων και των ηλεκτρικών συσκευών του μαγειρείου που χρησιμεύουν για την παρασκευή κάθε είδους φαγητού.

Πολλές φορές, ο λαντζιέρης/λαντζιέρισσα βοηθά τον μάγειρα στην οργάνωση, προετοιμασία και το πλύσιμο των υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαγητών και γλυκών και ελέγχει αν όλα λειτουργούν σωστά στο χώρο της κουζίνας. Κατά την εργασία του/της χρησιμοποιεί ειδικά γάντια, σφουγγάρια, κουβάδες με νερό, σφουγγαρίστρες, γυαλιστικά, απορρυπαντικά και άλλα είδη καθαρισμού και χειρίζεται ηλεκτρικές σκούπες, σκούπες χεριού, πλυντήριο πιάτων, πανάκια για ξεσκόνισμα κ.ά. προκειμένου να διευκολύνεται στο έργο του/της.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του εκτελείται σε χώρους μαγειρείων και το ωράριο εργασίας του/της προσαρμόζεται στις ανάγκες της επιχείρησης (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.), όπου απασχολείται. Συνήθως εργάζεται με βάρδιες και η δουλειά του/της είναι αρκετά επίπονη, γιατί απαιτεί συνεχή κίνηση και ορθοστασία.

Έρχεται σε επαφή με ακαθαρσίες και υπολείμματα τροφών, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνει όλα τα σχετικά μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οφείλει να είναι προσεκτικός/η όταν χρησιμοποιεί τα διάφορα ισχυρά απορρυπαντικά για τον καθαρισμό των μαγειρικών σκευών και να φορά γάντια και ποδιά κατά την εργασία του/της.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται υπευθυνότητα, συνέπεια, υπομονή, επιμονή, εργατικότητα καθώς και αγάπη για την καθαριότητα και την τάξη. Ακόμη, οφείλει να έχει καλή υγεία και σωματική αντοχή, αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί αρκετές ώρες ορθοστασίας και προκαλεί μεγάλη κόπωση.

Επειδή βρίσκεται κάτω από τις οδηγίες του μάγειρα, χρειάζεται να είναι συνεργάσιμος, ευγενικός, πρόθυμος και να και να εργάζεται με ιδιαίτερο ζήλο, επιμέλεια και επαγγελματική ευσυνειδησία.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Η εργασία του/της εκτελείται σε χώρους μαγειρείων ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων, ταβερνών, καφετεριών, πλοίων κ.ά.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ