Κοσμικογράφος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η ενημέρωση της κοινής γνώμης γα κοσμικά θέματα της επικαιρότητας. Ειδικότερα ο Κοσμικογράφος ασχολείται με τη συλλογή και την παρουσίαση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων, παρουσία σε κοσμικές συγκεντρώσεις, πάρτι διασήμων, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα κ.λπ.

Συχνά, ο Κοσμικογράφος διοργανώνει ο ίδιος αντίστοιχα πάρτι ή εκδηλώσεις, όπου φροντίζει να προσκαλέσει τα πιο γνωστά και κοσμικά πρόσωπα και, έτσι, έχει στη διάθεσή του άφθονο υλικό για το σχολιασμό της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής επικαιρότητας. Ορισμένοι κοσμικογράφοι ασχολούνται με την παρουσίαση εκπομπών αντίστοιχου περιεχομένου (lifestyle) στην τηλεόραση ή συνεργάζονται σε τέτοιες, όπου προτείνουν χώρους διασκέδασης, στέκια επωνύμων, εστιατόρια, χώρους άθλησης κ.ά., στους οποίους συχνάζουν πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας, ενώ είναι δυνατό να καλούν επωνύμους στα τηλεοπτικά πλατό για να τους παίρνουν συνεντεύξεις ή να σχολιάζουν μαζί τους την καλλιτεχνική ειδησεογραφία.

Συνθήκες Εργασίας:
Η δουλειά του εκτελείται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όταν αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα μπορεί να εργάζεται στα γραφεία τους ή στο σπίτι του. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, καθώς συχνά εργάζεται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όπου συνδυάζει, όμως, τη δουλειά με τη διασκέδαση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και οι άριστες δημόσιες σχέσεις χαρακτηρίζουν τον Κοσμικογράφο. Η παρατηρητικότητα, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η συνέπεια, η επιμονή και η υπομονή θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Επίσης, χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, προσεγμένη εμφάνιση, αντοχή στις συχνές βραδινές εξόδους, ευχέρεια σε προφορικό και γραπτό λόγο, σεβασμός στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως κοσμικογράφος σε εφημερίδες, στον περιοδικό Τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα, σε πρακτορεία ειδήσεων, σε κρατικούς ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς κ.α.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ