Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η διασφάλιση της υγείας του κοινού που καταναλώνει ψάρια ιχθυοτροφείου είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ειδικότερα, ο ιχθυοπαθολόγος φροντίζει για την καλή κατάσταση των εκτρεφόμενων ιχθυοπληθυσμών, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους από ασθένειες και χορηγεί τις σωστές θεραπευτικές αγωγές όταν χρειάζεται.
Ακόμη, όταν απασχολείται σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς, μεριμνά για την παραγωγή βιώσιμου γόνου και την αποτροπή ασθενειών, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της ζωής των ψαριών. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με το προσωπικό της μονάδας και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τηρεί λεπτομερή αρχεία, για διάφορα σημαντικά θέματα, όπως είναι η πυκνότητα του πληθυσμού, η διατροφή, οι ημέρες θεραπείας και τα ποσοστά τακτικής θνησιμότητας.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο ιχθυοπαθολόγος εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στην ύπαιθρο, κοντά σε ποτάμια, λίμνες ή λιμνοθάλασσες, αλλά και στο γραφείο του για τη σύνταξη των μελετών ή στο εργαστήριο για την επεξεργασία των δειγμάτων. Οι συνθήκες εργασίες είναι γενικά καλές, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ιχθυοπαθολόγος πρέπει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του και να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τεχνικές και την ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα του, που η εφαρμογή τους θα του επιτρέπει να έχει κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Σπουδές:
Ο ιχθυοπαθολόγος είναι συνήθως απόφοιτος των Τμημάτων Βιολογίας ή Κτηνιατρικής και σπανιότερα των τμημάτων Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας – Αλιείας, Γεωπονίας, Ζωϊκής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε αντίστοιχα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο ιχθυοπαθολόγος εργάζεται σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς, σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών και επεξεργασίας-τυποποίησης των προϊόντων τους, σε υπηρεσίες Αλιείας και Εποπτείας κ.ά. Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί και σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε τομείς όπως η Μικροβιολογία, η Παρασιτολογία και η Ανοσολογία.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)
