Θεολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι το αντικείμενο εργασίας του.Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει άμεση σχέση με τη θεολογία που είναι η βασική λειτουργία τής εκκλησιαστικής και χριστιανικής συνείδησης. Ο θεολόγος φροντίζει γενικότερα για τη μόρφωση, την καλή επίδοση και την αξιολόγηση των μαθητών του, καθώς επίσης για τη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης και της προσωπικότητάς του.

Συμμετέχει στις συνελεύσεις του συλλόγου των καθηγητών του σχολείου του και ενημερώνει σε καθορισμένα διαστήματα τους γονείς για την πρόοδο των παιδιών τους. Είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στις μαθητικές εκδρομές εκπαιδευτικού περιεχομένου. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του εξαρτώνται από την κτιριακή υποδομή και το επίπεδο εξοπλισμού και οργάνωσης που υπάρχει στο σχολείο όπου εργάζεται. Πολλές φορές, για να επιτελεί καλύτερα το έργο του, εργάζεται όρθιος ιδιαίτερα όταν διδάσκει σε τάξεις με πολλούς μαθητές.

Το ωράριό του είναι το καθιερωμένο για τα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία και είναι σύνηθες να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο σπίτι τους για να αξιολογήσουν τις εργασίες των μαθητών τους ή να προετοιμαστούν για το μάθημα της επόμενης μέρας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τους νέους και την εκπαίδευσή τους, όπως και η ικανότητα να μεταδίδει απλά και κατανοητά τις γνώσεις του, είναι απαραίτητα στοιχεία για το θεολόγο. Τα ιδιαίτερα προσόντα που πρέπει να διαθέτει είναι ισχυρή πίστη, καθώς και ανεπτυγμένες ηθικές και ιδεολογικές αξίες.

Σπουδές:
Στους τομείς της θεολογίας και της κοινωνικής θεολογίας προσφέρονται σπουδές από τις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να αναδειχτεί ως ικανός θεολόγος επιστήμονας ακολουθώντας επιπλέον κάποιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ή να εργαστεί ως καθηγητής θρησκευτικών στη μέση εκπαίδευση, αφού δώσει εξετάσεις για διορισμό στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.

Μπορεί επίσης να γίνει κληρικός τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον ευρύτερο ελληνισμό της διασποράς (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, Ασία), ενώ παράλληλα μπορεί να στελεχώσει ως λαϊκός διάφορες υπηρεσίες εκκλησιαστικής κοινωνικής διακονίας.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ