Θεατρολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η καλλιέργεια και η προαγωγή της θεατρικής τέχνης είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ως κριτικός θεάτρου παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις και εκφέρει την κριτική του άποψη είτε γραπτά είτε προφορικά για τη σκηνοθεσία, τη μουσική, τα σκηνικά της παράστασης. Μπορεί να λειτουργήσει ως θεατρικός συγγραφέας αξιοποιώντας τη δική του φαντασία.

Συνεργάζεται συχνά με τους συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης συμβάλλοντας στην επιτυχία της.Τέλος, μπορεί να ασχοληθεί με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία της θεατρικής τέχνης.

Συνθήκες Εργασίας:
Διαφέρουν ανάλογα με το είδος της απασχόλησης. Η υποκριτική τέχνη είναι δύσκολη και πολλές φορές σκληρή εργασία. Ως ηθοποιός μπορεί να δουλεύει ακανόνιστες ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας και ως πολύ αργά τη νύχτα και φυσικά κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Συχνά χρειάζεται να μετακινείται σε διάφορες πόλεις με το θίασο στον οποίο εργάζεται ή για το «γύρισμα» μιας ταινίας.

Ως σκηνοθέτης εργάζεται ακανόνιστες ώρες, μέρα και νύχτα, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Συχνά δε ταξιδεύει στο εσωτερικό και το εξωτερικό και εργάζεται σε διάφορους χώρους και τοποθεσίες, δηλαδή όπου το σενάριο ενός έργου προβλέπει και απαιτεί να πραγματοποιηθούν “γυρίσματα”.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός ηθοποιού ή ενός σκηνοθέτη είναι το ταλέντο. Από κει και πέρα θα πρέπει να διαθέτει φαντασία, καλλιτεχνική ευαισθησία, εκφραστικότητα και καλή σκηνική παρουσία.

Η ικανότητα αποστήθισης και απαγγελίας, η ορθοφωνία και η έντονη προσωπικότητα βοηθούν στο να αναδειχτεί περισσότερο το υποκριτικό του ταλέντο. Ως σκηνοθέτης, πρέπει να διαθέτει πλούσια καλλιτεχνική παιδεία, φαντασία, εφευρετικότητα, παρατηρητικότητα και αίσθηση του χώρου.

Ακόμη, πρέπει να είναι συνεργάσιμος, με ιδιαίτερες επικοινωνιακές και διδακτικές ικανότητες, έτσι ώστε να βοηθά τους ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συντελεστές μιας παράστασης να αφομοιώνουν και να αποδίδουν σωστά το ρόλο τους.

Σπουδές:
Θεατρικές σπουδές σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να γίνουν στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι τα παραπάνω τμήματα των Θεατρικών Σπουδών, δεν παρέχουν συστηματική πρακτική εκπαίδευση για την επαγγελματική κατάρτιση ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων κλπ., αλλά αποστολή τους είναι η θεμελίωση και καλλιέργεια θεατρικής μόρφωσης και η προαγωγή της θεατρικής επιστήμης. Όσοι επιθυμούν πρακτική κατάρτιση στο χώρο του θεάτρου παραπέμπονται στις υπάρχουσες Δραματικές Σχολές, που παρέχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση, ή στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση σκηνογραφίας – ενδυματολογίας ή υποκριτικής, με προαπαιτούμενο μάθημα).

Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται επίσης από τα τμήματα Τμήμα Θεατρικών Σπουδών των  Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχετικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών όπως :  Θεωρία και Πράξη – Ιστορία και Παρόν, Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική, κ.α.

Σπουδές θεάτρου μπορούν να γίνουν στις κρατικές ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης.

Τομείς Απασχόλησης:
Οι θεατρολόγοι μπορούν να εργαστούν:
1. Ως κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε εκδοτικούς οίκους.
2. Ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε Υπουργεία, Νομαρχίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεατρικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, Ιδρύματα με πολιτισμική δράση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιοφωνία, τηλεόραση).
3. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες), εφόσον σπουδάσουν σε Δραματική Σχολή ή στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση σκηνογραφίας – ενδυματολογίας ή υποκριτικής)
4. Στην εκπαίδευση, ως καθηγητές σε δραματικές σχολές, ως καθηγητές θεατρικής παιδείας στη δημοτική και μέση εκπαίδευση (ως ωρομίσθιοι ή μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32), ως θεατρικοί εμψυχωτές (animateurs) σε κέντρα νεότητας, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.
5. Ως στελέχη κρατικών θεατρικών οργανισμών.

Οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών μπορούν να εργαστούν: α) στο θέατρο, β) στην τηλεόραση, γ) στον κινηματογράφο, δ) στο ραδιόφωνο, ε) σε διαφημιστικές εταιρείες, στ) μπορούν να ανοίξουν δική τους σχολή με ορισμένες προϋποθέσεις (10 χρόνια εμπειρία, καταξιωμένη προσωπικότητα).

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ