Ηλεκτρονικός (cyber) Δημοσιογράφος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ηλεκτρονικός (cyber) δημοσιογράφος έχει τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού δημοσιογράφου, δηλαδή εργάζεται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία, παρουσίαση και σχολιασμό πληροφοριών και ειδήσεων, ενημερώνεται για την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις εξελίξεις, συγκεντρώνει πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες, τα διασταυρώνει, τα καταγράφει, τα αναλύει και τα παρουσιάζει στο κοινό, μέσα από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (sites) που εργάζεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος on line, ασχολείται με την ανανέωση του περιεχομένου του site με πληροφοριακό υλικό, σχετικό με τη σύνταξη άρθρων, τη μεταγραφή συνεντεύξεων, την πραγματοποίηση ερευνών ή δημοσκοπήσεων. Η μεθοδολογία και ο τρόπος εργασίας του, διαφέρει ελαφρά από εκείνο των έντυπων μέσων μαζικής επικοινωνίας και μπορεί να χαρακτηριστεί ως περισσότερο άμεσος, προτιμούνται οι σύντομες και συνθετικές φράσεις καθώς και οι οικείες φράσεις.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εισάγει στα κείμενά του συνδέσεις (links) σε οποιοδήποτε σημείο του κειμένου, προσδίδοντας έτσι, τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να επισκεφτούν τις πηγές του ή άλλες σχετικές ιστοσελίδες (sites), γεγονός που δίνει μία άλλη διάσταση στο θέμα της ενημέρωσης. Η ανάπτυξη νέων ΜΜΕ και οι αλλαγές στα ενδιαφέροντα του κοινού διαμορφώνουν και νέες μορφές δημοσιογραφικού λόγου ή μεταβάλλουν τις προηγούμενες.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του ηλεκτρονικού δημοσιογράφου, είναι ένας συνδυασμός των συνθηκών εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζεται ο παραδοσιακός δημοσιογράφος και των συνθηκών εκείνων που αντιμετωπίζει εκείνος που ασχολείται με το χειρισμό των Η/Υ.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες εργασίας του είναι σχετικά καλές, αφού το εργασιακό του περιβάλλον είναι σε περιβάλλον γραφείου, ακολουθεί κανονικό ωράριο εργασίας, το οποίο όμως πολλές φορές αναγκάζεται να το υπερβεί λόγω φόρτου εργασίας εργαζόμενος υπερωριακά, ενώ αρκετά συχνά εργάζεται χωρίς προσδιορισμένες ημέρες αργίας, με μεγάλη ένταση και άγχος. Ο ηλεκτρονικός δημοσιογράφος έχει τη δυνατότητα επίσης να εργαστεί στο σπίτι του με τη μέθοδο της τηλε-εργασίας, κάτω από καλές συνθήκες εργασίας.

Οι πολλές ώρες ενασχόλησης και χρήσης με τον Η/Υ για τη σύνταξη κειμένων κ.λπ, αλλά και μορφοποίησης της ιστοσελίδας, είναι δυνατόν να του προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια ή έντονους πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
O ηλεκτρονικός δημοσιογράφος ή δημοσιογράφος on-line, πρέπει να είναι δραστήριος, εργατικός, αυτόνομος, ικανός να αντλεί πληροφορίες, άνετος αλλά και σοβαρός στις κοινωνικές επαφές του, να έχει την ικανότητα σύνταξης κειμένου με τρόπο αποτελεσματικό, σαφή, αντικειμενικό και αμερόληπτο, να αντιδρά με τρόπο γρήγορο και να μπορεί να αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά μίας είδησης, γεγονός που αποτελεί το ενδιαφέρον σημείο σε ένα άρθρο.

Οφείλει να διερευνά με σοβαρότητα όλες τις πλευρές τους, να μην αρκείται στη μονομερή πληροφόρηση, να μην παρασύρεται από τον εντυπωσιακό χαρακτήρα ορισμένων πληροφοριών, να καταγράφει πάντα τις πληροφορίες που συγκεντρώνει και να ελέγχει πολλές φορές τα γεγονότα στα οποία θέλει να αναφερθεί και τις πηγές που βασίζεται.

Συνεχής ενημέρωση, μελέτη και ικανότητα να επισημαίνει τα νέα προβλήματα που εμφανίζονται, να τα αναλύει και να τα προβάλει, είναι μερικά από τα αναγκαία εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Επίσης, πρέπει να διαθέτει γλωσσικές ικανότητες, να έχει ευρύ γνωστικό πεδίο και ταυτόχρονα να είναι εξειδικευμένος στον τομέα που ασχολείται ιδιαίτερα και ανάλογα με το χώρο που καλύπτει.

Ο χειρισμός του Η/Υ με άνεση, οι γνώσεις internet καθώς και η άριστη γνώση μίας ξένης γλώσσας, αποτελούν επιπλέον χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού δημοσιογράφου, για την επιτυχή εκτέλεση των επαγγελματικών του καθηκόντων.

Σπουδές:
Σπουδές στη Δημοσιογραφία και στην Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία, μπορούν να γίνουν στο Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ή Δημοσιογραφίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο ότι δημοσιογράφος και κατ’ επέκταση ηλεκτρονικός δημοσιογράφος, μπορεί να γίνει και κάποιος που είναι πτυχιούχος άλλης Πανεπιστημιακής Σχολής, αρκεί να εργαστεί σε κάποιο ΜΜΕ και να μαθητεύσει κοντά σε παλαιότερους επαγγελματίες.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο ηλεκτρονικός δημοσιογράφος μπορεί να εργαστεί: Στον Τύπο (ιστοσελίδες εφημερίδων), τηλεόραση (ηλεκτρονικές ειδήσεις), σε υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων και Προκηρύξεων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, στον Ιδιωτικό Τομέα (Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Διαφημιστικό Υλικό). Η ανάπτυξη νέων μορφών ΜΜΕ και οι αλλαγές στα ενδιαφέροντα του κοινού διαμορφώνουν και νέες μορφές δημοσιογραφικού λόγου ή μεταβάλλουν τις προηγούμενες.αι σε συνδυασμό με την επέκταση του περιοδικού και εξειδικευμένου τύπου.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ