Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η λειτουργία και η ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων αγροτουριστικού και αγροβιοτεχνικού χαρακτήρα στις επαρχιακές πόλεις είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως αντικείμενο τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα εστιατόρια κ.λπ. Στόχος του είναι η ανάπτυξη της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών προς όφελος των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με το αντικείμενο ενασχόλησής του, αλλά συνήθως είναι καλές. Όταν εργάζεται στην ύπαιθρο, αντιμετωπίζει συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Θα πρέπει να αγαπά τη φύση, την αγροτική ζωή και να μην τον ενοχλεί η παραμονή στην επαρχία. Το επιχειρηματικό πνεύμα, η ανάληψη πρωτοβουλιών και οι γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομικών, συμβάλλουν στην επιτυχία της εργασίας του.
Θα πρέπει επίσης να είναι εργατικός, δημιουργικός και να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες.
Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο ειδικός επιχειρήσεων αγροτουρισμού και αγροβιοτεχνίας μπορεί να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις ή βιοτεχνίες ή να ξεκινήσει δική του δραστηριότητα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια οικογενειακής μορφής, χώρους άθλησης, χώρους αναψυχής σε περιοχές με φυσική ομορφιά, εργαστήρια παραγωγής ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών τοπικών ειδών διατροφής.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)