Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σχεδιασμός ενδυμάτων είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Υλοποιεί την έμπνευσή του σχεδιάζοντας πρώτα στο χαρτί και στη συνέχεια επιλέγει τα υφάσματα και τα υλικά για την κατασκευή της συλλογής ρούχων.

Κατασκευάζει πρότυπα πατρόν από τα σχέδια που έχει επιλέξει και τα ράβει στο προτεινόμενο υλικό. Επιτηρεί και συντονίζει τη ραφή των ενδυμάτων και επιλέγει τα συμπληρωματικά στοιχεία (αξεσουάρ) που θα ολοκληρώσουν την εικόνα της συλλογής ρούχων.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος σε ατελιέ σχεδίασης μόδας ή σε βιοτεχνίες-βιομηχανίες ως υπεύθυνος για την οργάνωση και τη δημιουργία συλλογών ενδυμάτων σε συνθήκες γενικά καλές. Το ωράριό του είναι κανονικό, αλλά όταν ετοιμάζει τις συλλογές, συνήθως παρατείνεται. Όταν εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας οι υποχρεώσεις του είναι πολύ περισσότερες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να έχει ταλέντο στο σχεδιασμό ενδυμάτων και την ικανότητα να επιλέγει τα κατάλληλα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Το ταλέντο αυτό πρέπει να συνοδεύεται και από φαντασία, εφευρετικότητα, καλό γούστο και δημιουργικότητα.

Το επαγγελματικό προφίλ του ειδικού ενδυματολογίας συμπληρώνεται από τη διάθεσή του να ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες τάσεις της μόδας, ώστε να προσαρμόζει ανάλογα και τις δικές του δημιουργίες.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος και  στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στην αντίστοιχη ειδικότητα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε ατελιέ σχεδίασης μόδας, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή και ως επικεφαλής ομάδας, υπεύθυνος για τη δημιουργία, την οργάνωση και την εκτέλεση των συλλογών ενδυμάτων. Μπορεί επίσης να εργαστεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και σε οίκους μόδας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ