Δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εκπροσώπηση και η υπεράσπιση των πελατών του που έχουν υποστεί ή διαπράξει αξιόποινες πράξεις και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη των πελατών του σε ένα μεγάλο φάσμα υποθέσεων από το πεδίο του ποινικού δικαίου και αφορούν πράξεις κλοπής, ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες, περιουσιακές ζημίες και άλλες αξιόποινες πράξεις που προσδιορίζονται επακριβώς στον Ποινικό Κώδικα της χώρας μας.

Παρουσιάζει στον πελάτη του το νομικό πλαίσιο και τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά την υπόθεσή του. Ακόμη, μελετά τις υποθέσεις των πελατών του και αν κάποια από αυτές πρόκειται να εκδικαστεί, συλλέγει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης για να σχηματίσει τη δικογραφία και να διατυπώσει επιχειρήματα για την υπεράσπισή του ή και για να ξεκινήσει νομικές ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης εκθέτει τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η θέση του πελάτη του. Εξετάζει τους μάρτυρες υπεράσπισης ή κατηγορίας για να εξακριβώσει τα ακριβή γεγονότα της υπόθεσης. Αξιολογεί τα στοιχεία και αναπτύσσει στρατηγική και επιχειρήματα προκειμένου να πείσει το δικαστήριο για την αθωότητα του πελάτη του.

Τέλος, συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες που συντελούν στη διεξαγωγή της δίκης, όπως δικαστές, εισαγγελείς, συνηγόρους υπεράσπισης, πραγματογνώμονες, μάρτυρες, ανακριτές, δικαστικούς γραμματείς κ.ά. προκειμένου να φέρει σε πέρας στο έργο του.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο γραφείο του, αλλά απαραίτητη και συχνή είναι η παρουσία του στα δικαστήρια για την περάσπιση των πελατών του. Δουλεύει μόνος του ή συνεργάζεται με άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες για να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να υπερασπιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θέση των πελατών του.

Πρόκειται για ένα επάγγελμα αρκετά δύσκολο αφού χρειάζεται να βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα και διαρκή ένταση. Οι υποθέσεις που αναλαμβάνει πρέπει να διεκπεραιώνονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και με αποτελεσματικό τρόπο, γεγονός που του προκαλεί πρόσθετο άγχος. Αν χρειαστεί, μετακινείται σε χώρους που σχετίζονται με την υπόθεση που έχει αναλάβει, για να σχηματίσει προσωπική γνώμη.

Ακόμη, μέσα στα πλαίσια της εργασίας του, χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν διαπράξει ληστείες, εγκλήματα και άλλες αξιόποινες πράξεις, γεγονός που μπορεί να αποτελεί μια επιπλέον πηγή άγχους και πρόσθετων δυσκολιών, ειδικά στους νέους επαγγελματίες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Πρέπει να διαθέτει οξύνοια, διορατικότητα, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και μεγάλη ευχέρεια στον προφορικό αλλά και στο γραπτό λόγο. Επίσης, πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να είναι δραστήριος, μεθοδικός, επινοητικός και να διακρίνεται για την αναλυτική και συνθετική του σκέψη.

Οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, η φαντασία, οι γνώσεις ψυχολογίας καθώς και οι επικοινωνιακές ικανότητες, τον βοηθούν πολλές φορές στην άσκηση των καθηκόντων του. Επίσης, πρέπει να διαθέτει ακέραιο χαρακτήρα, επιμονή, υπομονή, ψυχική αλλά και σωματική αντοχή. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η δεξιότητα στην χρήση Η/Υ καθώς και η γνώση ξένων γλωσσών.

Ο Δικηγόρος της ειδίκευσης αυτής, πέραν των ιδιαίτερων προσωπικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτει είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές.

Σπουδές:

Νομικές σπουδές μπορούν να γίνουν στα τμήματα Νομικής των Α.Ε.Ι.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Οι πτυχιούχοι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στις Ποινικές Επιστήμες και Εγκληματολογικές Επιστήμες, όπου διδάσκονται εξειδικευμένα μαθήματα: Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι (Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο – Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο), Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο, Εγκληματολογία – Σωφρονιστική κ.ά.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος σε οργανισμούς, εταιρείες και επιχειρήσεις, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ΝΠΔΔ, σε ΝΠΙΔ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνδικάτα ή άλλες οργανώσεις. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του δικηγορικό γραφείο, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις των πελατών του.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί στο δικαστικό ή εισαγγελικό κλάδο, μετά από σχετικές εξετάσεις ή διαγωνισμούς που προκηρύσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και να ασχοληθεί με τη συγγραφή νομικών βιβλίων αναφορικά με το ποινικό δίκαιο.

Ακόμα, μπορεί να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος σε διαδικτυακό δικηγορικό γραφείο, παρουσιάζοντας υποδείγματα δικογράφων on line και παρέχοντας νομικές συμβουλές. Τέλος, μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ