Γραφίστας Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Θεωρείται ο καλλιτέχνης της οπτικής επικοινωνίας, αφού δίνει μορφή εικόνας στις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά στον πολιτιστικό, πολιτικό, κοινωνικό και εμπορικό τομέα. Ασχολείται με το σχεδιασμό μακέτας εντύπων, δηλαδή σχεδιάζει τα προσχέδια των σελίδων και των εξωφύλλων, ενώ με τη βοήθεια του Η/Υ, συνθέτει και τροποποιεί την τελική μακέτα. Για τη δημιουργία μακετών εντύπου εφαρμόζει τη σύγχρονη τεχνολογία του DTP (Επιτραπέζιο Εκδοτικό Σύστημα).

Η νέα τεχνολογία τού δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει χιλιάδες χρώματα και γραμματοσειρές, να κάνει τολμηρούς σχεδιασμούς, ώστε να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παραδίδει ολοκληρωμένη την τελική μακέτα εντύπου για περαιτέρω επεξεργασία στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών. Τέλος, γνωρίζει την εξέλιξη της εργασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται κυρίως στους χώρους των εργαστηρίων γραφιστικής, σε συνθήκες καλές και ευχάριστες. Για τη σχεδίαση μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορα όργανα αλλά κυρίως Η/Υ, η πολύωρη χρήση του οποίου μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα στην όραση.

Επίσης, η πίεση χρόνου, όπως και η προσπάθειά του για το καλύτερο δημιουργικό αποτέλεσμα τον καταπονούν ψυχικά και πνευματικά. Αν εργάζεται ως υπάλληλος σε δημιουργικό γραφείο ή διαφημιστική εταιρεία το ωράριό του μπορεί να είναι κανονικό. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, το ωράριό του συνήθως καθορίζεται από το χρόνο παράδοσης των εργασιών που έχει αναλάβει.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αισθητική αντίληψη, η ικανότητα στο σχέδιο η ευρηματικότητα και η δημιουργική φαντασία είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Απαραίτητη είναι βέβαια η ευχέρεια στη χρήση του Η/Υ και η άριστη γνώση των γραφιστικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, η διάθεση να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο του καθώς και στους συναφείς χώρους της διαφήμισης και της αισθητικής εντύπων είναι απαραίτητη.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, καθώς και στα δημόσια ή ιδιωτικά  Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί σε ατελιέ γραφικών τεχνών, σε δημιουργικά γραφεία και διαφημιστικές εταιρείες, σε εκδοτικούς οργανισμούς, εφημερίδες, περιοδικά, σε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, σε δισκογραφικές εταιρείες και τηλεοπτικούς οργανισμούς.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ