Βιβλιοδέτης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο βιβλιοδέτης εργάζεται σε βιβλιοδετικά τμήματα λιθογραφείων ή σε αυτόνομα βιβλιοδετεία. Προετοιμάζει τις εργασίες για την μετεκτυπωτική μονάδα. Χειρίζεται κοπτικές, διπλωτικές, συρματοραφικές και κολλητικές μηχανές ανάλογα με τα έντυπα και επιμελείται τη συντήρησή τους.

Επιμελείται το «δέσιμο» βιβλίων, φυλλαδίων, ημερολογίων, σημειωματάριων, περιοδικών και κάθε άλλου έντυπου υλικού. Τέλος, αναλαμβάνει εργασίες καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και αποκαθιστά τη βιβλιοδεσία παλιών ή σπάνιων βιβλίων.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο βιβλιοδέτης χειρίζεται μηχανήματα που συνήθως προκαλούν θόρυβο, ενώ ο χώρος εργασίας είναι συνήθως γεμάτος σκόνη και υλικά βιβλιοδεσίας, κόλλες κ.λπ. Πρόκειται για κουραστική εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, ενώ πολλές φορές είναι υποχρεωμένος να σηκώνει και βάρη.

Γενικά απαιτείται προσοχή και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, παρόλο που τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα μηχανήματα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Το ωράριο εργασίας είναι κανονικό οχτάωρο αλλά σε περιπτώσεις μεγάλων παραγγελιών μπορεί να χρειαστεί να κάνει υπερωρίες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο βιβλιοδέτης διακρίνεται για την αισθητική, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Καθώς η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη χρήση οργάνων και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, που διαρκώς εξελίσσονται και ανανεώνονται, οφείλει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να εκπαιδεύεται στα μηχανήματα νέας τεχνολογίας και στις εναλλακτικές μεθόδους που αναπτύσσονται. Επιπλέον προσόν θεωρούνται οι γνώσεις γραφιστικής.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. αντίστοιχης ειδικότητας.

Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει τεχνικές γνώσεις βιβλιοδεσίας και βασικές διοικητικές γνώσεις. Ενδεικτικά θέματα που αναπτύσσονται είναι: Τεχνολογία παραγωγής εντύπου, ιστορία βιβλίου – βιβλιοδεσίας, σχέδιο – χρώμα, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, ηλεκτρονική επεξεργασία εντύπου, βιομηχανική βιβλιοδεσία, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, συντήρηση βιβλίου, ειδικές κατασκευές βιβλιοδεσίας, αρχές κοστολόγησης, τεχνικές επικοινωνίας – επιχειρηματικότητα.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Στον κλάδο της βιβλιοδεσίας υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη, καθώς μέχρι σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται από εμπειροτέχνες. Πρόκειται για καινούργια εξειδίκευση σε έναν τομέα με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ο τεχνικός βιβλιοδέτης μπορεί να εργαστεί σε βιβλιοδετεία ως τεχνίτης κοπτικής, διπλωτικής, συρματοραπτικής, κολλητικής ή κλωστοραπτικής μηχανής. Η ενασχόληση με το αντικείμενο και η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη υπεύθυνων θέσεων στα τμήματα διεκπεραίωσης και παραγωγής των βιβλιοδετείων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ